‘De legende van het Motespook’ is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen heel wat mensen: enkele gedreven krachten van de Koekelaarse milieuraad, aangevuld met de lokale milieu- en cultuurdienst, het Regionaal Landschap Westhoek én de betrokken schepenen. Ze mogen dan misschien wel zeggen dat eigen lof stinkt, maar toch denk ik dat we terecht trots mogen zijn op het resultaat.Deze leuke natuurzoektocht is een volledige herwerking van het vroegere Moteleerpad. Al snel werd duidelijk dat de focus op het kindvriendelijke moest komen te liggen. Koekelare wil in de toekomst, net zoals Westtoer, inzetten op gezinnen met kinderen. Wij volgen die lijn met de Westhoek KD’s Jaek & Nink, de kindervrienden van Westtoer. Onder deze noemer zit al het kindvriendelijk aanbod van de Westhoek gegroepeerd. Zowel bij goed als slecht weer zijn er veel mogelijkheden.

Er is al heel wat op kindermaat in onze gemeente. Denk maar aan de speurtocht met Louis in het Fransmansmuseum, de kinderaudio en het werkboekje van Alfons in het Lange Max Museum, het avontuurlijke budopad in het arboretum of ons groot speelplein in De Mote. 

Nu is er dus ook de jongste telg: ‘De legende van het Motespook’. Ook hier nemen de Westhoek KD’s Jaek & Nink, net zoals in het Fransmansmuseum, de kinderen mee voor een heuse ontdekkingstocht met gevarieerde opdrachten en speltips doorheen onze groene long in het centrum van de gemeente. De zoektocht start bij een oude legende, opgetekend door voormalig leraar, heemkundig en culturele duizendpoot Raf Seys. Een oude kasteelvrouw, in de gedaante van een spook (?), kon geen afscheid nemen van haar geliefde Koekelare en bleef er ronddwalen. Enkele kinderen die bij valavond door De Mote wandelden, dachten een spook gezien te hebben… Samen met Jaek & Nink gaan ze op zoek naar het spook…


Om het Motespook te vinden, moeten de kinderen negen opdrachten tot een goed einde zien te brengen. Bij iedere opdracht hoort een cijfer en als ze alle opdrachten goed vervuld hebben, kunnen ze een cijferslot ontgrendelen om te zien wie of wat dat fameus spook is. Het boekje is overigens ook doorspekt met enkele leuke speltips, zodat ‘De legende van het Motespook’ garant staat voor een namiddagje natuurplezier. 

De brochure, te koop voor slechts één euro, is gericht op individuelen maar vooral ook op gezinnen met kinderen van zes tot twaalf jaar en we hopen dan ook om heel wat mensen kennis te laten maken met De Mote en bij uitbreiding Koekelare in het algemeen.’