Aan politiek doe je om dingen te verwezenlijken die de samenleving ten goede komen. Een leerstoel Fatima Mernissi, die mijn intellectuele soulmate eert, die nieuwe stemmen over de Islam, gender en macht aan bod doet komen, die verbindingen maakt met de verschillende bevolkingsgroepen in Brussel, dat is zo'n verwezenlijking. Met haar strijd voor vrouwen en vernieuwing heeft ze een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van vele vrouwen. De sociologe en schrijfster werd in 1940 in Fez geboren. Haar hele leven heeft ze gestreden voor de vrouwen in Marokko. En haar strijd is niet onopgemerkt gebleven: The Guardian betitelde haar tot één van de honderd meest invloedrijke activisten ter wereld. Haar werken, waarin ze onder meer pleit voor een moderne en vrouwelijke islam, zijn toonaangevend.

Verheugd en trots dat ik mee aan dit initiatief heb getrokken. Dankbaar en ontroerd dat de Vrije Universiteit Brussel dit noodzakelijke initiatief lanceert op 26 januari 2017!

De leerstoel creëert een kader voor een open dialoog met opiniemakers, middenveldorganisaties, kunstenaars en activisten. In maart start een eerste lezingenreeks met vernieuwende visies en kritische stemmen als springplank naar een constructieve samenleving in Brussel.

Lees hier mijn ode aan Fatima Mernissi.

Yamila