sp.a wil welvaart creëren die sociaal is. Welvaart met respect voor iedereen, zonder onderscheid. Welvaart met een volwaardig pensioen, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg én jobs voor jong en oud. Dat laatste wil sp.a financieren door die jobs aantrekkelijk te maken voor onze ondernemers met een gerichte loonlastenverlaging.

“Alle partijen zijn het roerend eens”, zei John Crombez in De Zevende dag. “De lasten voor werknemers en werkgevers moeten naar omlaag. Maar hoe gaan we dat betalen? Daar zit hem het grote verschil in zienswijze. Door de index af te schaffen, de minimumlonen te schrappen en 15 miljard te besparen in de gezondheidszorg en de pensioenen?"

"Zulke asociale voorstellen heb ik nooit eerder in mijn politieke loopbaan op tafel gezien. Het gaat niet over strategie, maar wel over inhoud. Ik hoop dat iedereen klare wijn schenkt, want sommigen mikken écht op sociale afbraak.”

“Ik vind dat het zeer ver gaat. Want “we moeten besparen” wordt vaak en snel gezegd. Maar wat betekent dat concreet? Dat is de ideologische inzet van de verkiezingen, vind ik.” "Wij willen de belastingen verschuiven en grote bedrijven die nu de dans ontspringen aanpakken, net zoals winsten uit vermogen.” In de harde aanpak van sociale fraude ziet John Crombez een andere belangrijke bron van inkomsten om een lastenverlaging te financieren. Over de aankoop van nieuwe straaljagers tot slot is hij duidelijk. “Dat is waanzin: je kunt niet zeggen tegen de mensen dat ze moeten besparen en tegelijk 4 miljard euro besteden aan straaljagers.”

Klik hier voor het fragment in De Zevende dag.

Klik hier voor sociale welvaart.