De  Bredens burgemeester en Vlaams Volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (sp.a) vraagt de Pro League en de clubs uit de eerste voetbalklasse met aandrang  om af te zien van het controversiële voornemen om horecazaken te laten betalen voor voetbal in hun zaak.  Dit is niet alleen een slechte zaak voor de horeca die hiermee nog eens met extra kosten wordt geconfronteerd maar ook voor de gewone voetballiefhebber die op café naar de matchen gaat kijken omdat hij zich geen duur voetbalpakket kan aanschaffen bij Telenet of Proximus. Of gewoon omdat voetbal kijken of café een stuk gezelliger is.  “Voetbal is een sociaal gebeuren en moet dit ook blijven.  De geldhonger van de Pro League dreigt dit in gevaar te brengen.”  Steve Vandenberghe, zelf een notoir voetballiefhebber, start hiervoor een petitieactie op Facebook.

“Het voetbal volgen op café, samen met vrienden, het heeft iets.  De horecazaken in België die via Proximus of Telenet hun klanten laten meegenieten van de Jupiler Pro League, er zijn er nogal wat.  Maar die traditie dreigt straks te verdwijnen als de Pro League, zeg maar de belangenvereniging van de clubs uit eerste voetbalklasse hun zin krijgen.  In navolging van Engeland en Nederland denkt ook de Belgische Pro League er immer over horecazaken meer te laten betalen voor voetbal”, Vandenberghe toe. Cafébazen zouden bovenop hun Proximus-of ­Telenet-abonnement een extra vergoeding moeten betalen waarvan het bedrag nog niet bekend.  De Pro League haalt nu al 80 miljoen EUR op met de tv-rechten van de matchen van eerste klasse, maar dit is nog niet voldoende.  Kleine HORECA-zaken die het al moeilijk hebben moeten de nieuwe melkkoe worden van deze Pro League.  Vandenberghe nam het tijdens de opening van de HORECA-beurs  niet alleen op voor de HORECA maar ook voor de gewone voetballiefhebber én het voetbal.  “Voetbal is eerst en vooral een sociaal gebeuren, aldus Vandenberghe. Je samen achter een ploegscharen, samen met vrienden naar de matchen gaan of samen met dezelfde vrienden op café de match volgen.  Voetbaltickets zijn de voorbije jaren een stuk duurder geworden en een speciaal voetbalpakket bij Telenet of Proximus kan niet iedereen zich veroorloven.  Voor veel voetballiefhebbers is de match volgen op café dan ook nog de enige oplossing”.  Goed voor de HORECA, goed voor de voetballiefhebber en ook goed voor de voetbal.  “De Pro League beseft niet dat het voetbal, de volkssport bij uitstek, niet gediend is met een extreme commercialisering”, sprak  Steve Vandenberghe ook als voetballiefhebber.  Hij riep de Pro League en de Belgische topclubs dan ook op om hun plannen voor een extra licentie voor de HORECA opnieuw in de koelkast te stoppen.  “De koelkast waar ook de pintjes thuishoren waarvan men samen kan genieten bij het volgen van voetbalwedstrijden”.  De burgemeester deed vanmiddag deze duidelijke oproep naar aanleiding van de officiële opening van de Horecabeurs Bredene.  (tweede grootste vakbeurs voor professionals, na Gent). 

Wie de oproep vanSteve  Vandenberghe wenst te onderschrijven, kan volgende petitie ondertekenen en delen: https://www.change.org/p/steve-vandenberghe-en-bert-moyaers-caf%C3%A9s-extra-laten-betalen-om-voetbal-uit-te-zenden-maakt-horeca-en-voetbal-kapot