Ledegem "Hartveilig" dank zij voorstel sp.a gemeenteraadslid Andy Vandoorne?

"Een hartveilige gemeente" is een initiatief van het Rode Kruis. Het doel is de beschikbaarheid van AED's ( Automatische Externe Defibrillator ) op openbare plaatsen te doen toenemen en zoveel mogelijk mensen te leren omgaan met een AED.

Als je op de site "Hartveilig" van het Rode Kruis kijkt is Ledegem een witte vlek tussen allemaal rode hartveilige gemeenten :  Moorslede, Zonnebeke, Staden, Hooglede, Roeselare, Wevelgem, Menen, Kortrijk, Kuurne, Harelbeke. Lendelede kleurt roze als "bijna hartveilig". We hebben dus nog een grote achterstand goed te maken.

Omdat ze de noodzaak hadden ingezien hebben sommige sportclubs zelf al een AED aangekocht, maar daarmee bereikt men slechts de aanwezigen op één sportwedstrijd.

In België worden jaarlijks zo'n 10.000 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Indien er binnen de drie minuten geen mond-op-mond beademing en hartmassage kan uitgevoerd worden is de kans op overleving erg klein. Als er een AED in de buurt is kan een toevallige voorbijganger of een gezel daarmee de overlevingskans aanzienlijk vergroten.

Dus redenen genoeg voor sp.a om het voorstel in de gemeenteraad te brengen om aan alle gemeentelijke openbare gebouwen (sporthallen, sportvelden, culturele centra, gemeentehuis) een AED-toestel  te installeren.

Daarenboven ook in samenwerking met het Rode Kruis opleidingen te organiseren voor geïnteresseerde  inwoners.

Gezien de jaarlijkse miljoenen euro's overschot op de gemeenterekening kan er geen financieel probleem zijn voor die aankoop.

Na een kort debat kon de meerderheid niet naast de gegrondheid van dit voorstel kijken en besliste de raad om daaromtrent een werkgroep te installeren. Deze is reeds één maal bijeen gekomen. Wij hopen dat men daar snel kan concluderen en Ledegem zich bij de "Hartveilige Gemeenten" kan voegen.