Op zaterdag 28 april 2018 gaan de eerste Leefstraten opnieuw van start. Een Leefstraat is een proces waarbij bewoners hun leefomgeving tijdelijk herinrichten, om het buurtgevoel te verhogen. De Meibloemstraat in de Brugse Poort en de Kozijntjesstraat in Gent Centrum bijten de spits af. De nadruk ligt vooral op het verbeteren van de sociale cohesie en het versterken van dialoog en solidariteit op straatniveau.

Resul Tapmaz: 'aan een Leefstraat gaat een intensief participatietraject vooraf. Het is een co-creatief proces met alle bewoners en gebruikers van de straat en de stadsdiensten. Mensen leggen nieuwe contacten in de straat, gaan in dialoog en luisteren naar elkaar. Voor deze zomer mikken we op en vijftien-tal Leefstraten. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.'

Team Leefstraten

Het nieuwe Team Leefstraten van de Dienst Ontmoeten en Verbinden begeleidt het hele Leefstraten-traject. Zij namen dit jaar de fakkel over van de tijdelijke vzw Lab van Troje. Die organisatie testte van 2012 tot 2017 uit hoe een andere straatinrichting en zoeken naar nieuwe parkeerplekken samen voor nieuwe ontmoetingsruimte en een sterker buurtgevoel konden zorgen. De Stad Gent was van bij de start nauw betrokken bij de Leefstraten. Toen Lab van Troje besliste om de ondersteuning van de Leefstraten te stoppen, nam de Stad Gent het project over. 

Zelf interesse? Lees meer over Leefstraten in Gent.