Met de aanwerving van een extra personeelslid op de dienst lokale economie wil het stadsbestuur de leegstand bij handelspanden in de binnenstad tegengaan. "Vandaag staan er 129 handelspanden leeg en dat is te veel", stelt schepen van Lokale Economie Caroline Gennez

Het Mechelse schepencollege bespreekt vrijdag het ontwerp van een commercieel strategisch plan voor Mechelen, dat de Dijlestad als winkelstad een boost moet geven. In afwachting daarvan heeft het schepencollege vrijdag de aanwerving van een extra personeelslid voor de dienst lokale economie bevolen, met het oog op het terugdringen van de leegstand bij handelspanden in het hart van de stad. "Het percentage leegstaande handelspanden is in Mechelen hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Vooral in de Hoogstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat is dat duidelijk. De extra kracht moet de leegstand inventariseren en gesprekken aanknopen met eigenaars van leegstaande winkelpanden. Die persoonlijke begeleiding moet de leegstand helpen verminderen", licht Caroline Gennez toe.

Het stadsbestuur wil eigenaars van leegstaande handelspanden ook met premies, zoals een vestigings- en herlokalisatiepremie, tot betere gedachten brengen. De omvang van die premies moet wel nog worden bepaald. Ook het belastingreglement op leegstaande panden kleiner dan vijfhonderd vierkante meter wordt herzien. Dat moet halsstarrige eigenaars van leegstaande handelspanden tot actie bewegen.