De documentaire ‘Leuven autovol & autovrij’ van Fonk vzw toont hoe Leuven evolueerde van een rustige plek waar het leven zich op straat afspeelde naar een onleefbare door autoverkeer verstikte stad. Voor Leuvense scholen is nu een lessenpakket gemaakt rond het thema.

“Vandaag is Leuven voorloper van het autovrij of autoluw maken van het centrum. Naast een uniek beeldverhaal biedt de film ook een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit en over de plaats van de auto in de stad”, zegt schepen Mohamed Ridouani. De Erfgoedcel Leuven en Mobiel 21 ontwikkelden educatieve fiches om in de klas rond de film te werken. Alle geïnteresseerde Leuvense scholen kunnen de dvd en de fiches gratis aanvragen bij erfgoedcel@leuven.be.

Kinderen uit de lagere school kunnen aan de slag met plattegronden, kalkpapier en tekeningen. “Wat vinden zij een aangename schoolomgeving? Welke historische gebouwen moeten er zeker in het stadscentrum blijven? Hoe ervaren ze auto's in de binnenstad? Was het vroeger allemaal beter? Dat zijn vragen waar ze tijdens de les over nadenken, met hulp van de film”, vult schepen Denise Vandevoort aan. De schepenen gingen samen met de leerlingen van Paridaens voor de allereerste keer aan de slag rond het thema.

In het secundair onderwijs zal er vooral via een rollenspel over het thema nagedacht worden. Welke voordelen hebben inwoners bij een autovrij centrum en blijven handelaars hun inkomsten behouden? En wat beslist de burgemeester? Bij iedere doelgroep horen bepaalde agenda’s. De leerlingen zoeken zelf uit tot welk compromis ze kunnen komen.

Dvd

‘Leuven Autovol & Autovrij’ is verkrijgbaar op dvd in verkooppunten als Fnac en Standaard Boekhandel, maar ook online via daltonshop.be, bol.com, … Naast de film ‘Leuven Autovol & Autovrij’ bevat de dvd 24 minuten extra’s. Het betreft vier delen uniek beeldmateriaal dat tijdens de researchfase verzameld werd: een Leuvense volkswijk in beeld, Leuven in de fifties, werken in de Brusselsestraat en de Diestsestraat verkeersvrij.