Een mijl lopen of wandelen geeft kinderen een positieve en mentale boost. Na hun sportieve prestatie hervatten ze gewoon de activiteiten in de klas. Het concentratievermogen van de leerlingen stijgt en ze krijgen meer energie om de lessen te volgen. Het concept is overgewaaid uit Schotland. Vandaar de afstand van 1 mijl of omgerekend 1,609 kilometer. Meer dan een extra T-shirt en een paar loopschoenen hebben de jongeren niet nodig.

De leerlingen van BuSO De Brug lopen een rondje van aan de brug aan de Amerstraat over de Demersprong en terug. Dit herhalen ze tot ze één mijl gelopen hebben. De leerkrachten Lichamelijke Opvoeding promoten en begeleiden het project. Ze volgen de progressie van de sportende jongeren op. Ook de leerkrachten Algemene Sociale Vorming werken mee om de conditie van de leerlingen aan te scherpen.

De leerlingen vinden het fantastisch om een kwartiertje per dag te bewegen in de gezonde buitenlucht. Nadien verschijnen ze met een gezonde blos op de wangen weer achter hun schoolbanken.