De klas 2 BN van de provinciale school De Wijnpers uit Leuven won met het filmpje ‘Roken is niet sexy’ de juryprijs van de wedstrijd ‘Rookvrije klassen’.

Jaarlijks gaan duizenden jongeren van de eerste graad secundair onderwijs de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden. Klassen die op het einde van het schooljaar voor minstens 90% rookvrij zijn krijgen een diploma. Een klas die meedoet aan het creatieve luik van de wedstrijd, kan een prijs winnen.

De wedstrijd ‘Rookvrije klassen’ is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ).

‘Onze school deed mee aan deze wedstrijd’, zegt Lut Lambert, directeur van De Wijnpers. ‘De klas 2 BN (Beroepsvoorbereidend leerjaar Nijverheid) maakte het stop-motionfilmpje ‘Roken is niet sexy’ waarin ze leren om nee te zeggen tegen roken’.

Dit filmpje won de juryprijs. De jury bestond uit specialisten uit het onderwijs en de tabakscontrole.

Hiernaast behaalde het filmpje van de leerlingen uit 2BB (beroepsvoorbereidend leerjaar land- en tuinbouw) de derde prijs in het algemeen klassement.

‘We zijn heel blij met deze prijs en fier dat onze leerlingen hun steentje hebben bijgedragen aan tabakspreventie. Mooi dat dit door experten beloond wordt’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid.  ‘Evaluaties tonen immers aan dat deze wedstrijd aanslaat bij de jongeren en dat de wedstrijd een effectieve interventie is op het vlak van tabakspreventie’.

Bekijk het winnende filmpje: