De provincie Vlaams-Brabant organiseert van 21 tot en met 23 februari een doe-beurs in de Brabanthal in Leuven. Ongeveer 5.170 Vlaams-Brabantse leerlingen van 10 tot 14 jaar uit 110 scholen kunnen kiezen uit meer dan 85 workshops om verschillende beroepen te ontdekken en zo hun toekomst voor te bereiden.

Wat houdt een job als matroos, ondernemer, verpleegkundige, wetenschapper, tuinaannemer of kok juist in? Op deze en nog meer andere vragen over jobs krijgen leerlingen van Vlaams-Brabantse scholen een antwoord tijdens de Vlaams-Brabantse doe-beurs.

‘Kunnen proeven van een job is voor jongeren belangrijk voor het maken van een juiste studiekeuze’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. ‘Jongeren moeten kunnen ontdekken en ervaren. Een goede keuze bouwt op goede en betrouwbare informatie. Kinderen worden daarbij geprikkeld om nieuwe mogelijkheden te exploreren om zo hun interesses en mogelijkheden te leren kennen’.

De workshops voor de leerlingen worden gegeven door beroepssectoren/sectorfondsen en secundaire scholen. Op die manier krijgen jongeren een reële kijk op wat een beroep en/of studierichting inhoudt.

 Met het educatief pakket wordt de doe-beurs meer dan een leuke uitstap. Leerlingen kunnen met dit pakket hun talenten ontdekken, krijgen te horen wat ze met hun talenten kunnen doen en waar ze terecht kunnen tijdens hun keuzeproces.

De doe-beurs speelt ook in op recente trends en ontwikkelingen. Dit jaar staat het STEM-onderwijs in de schijnwerpers. STEM verwijst naar Science, Technology, Engineering, Mathematics en staat dus voor technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Heel wat beroepen die verkend kunnen worden op de beurs zijn STEM-beroepen. Leerkrachten kunnen niet enkel de talenten van hun kinderen ontdekken, maar kunnen ook zelf een workshop volgen over STEM-onderwijs.

De doe-beurs is ook open op woensdagnamiddag. (Groot)ouders kunnen dan samen met hun kinderen gratis de doe-beurs bezoeken en zo samen uitproberen welke leuke beroepen er bestaan. Wanneer ze ten minste één workshop uit elke categorie tot een goed einde weten te brengen, maken ze bovendien kans op een mooie prijs.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.