De provincie Vlaams-Brabant organiseert van 2 tot en met 4 februari een doe-beurs in de Brabanthal in Leuven. 5.055 Vlaams-Brabantse leerlingen van 10 tot 14 jaar uit 110 scholen kunnen kiezen uit 92 workshops om verschillende beroepen te ontdekken en zo hun toekomst voor te bereiden

Wat houdt een job als matroos, ondernemer, verpleegkundige, wetenschapper, tuinaannemer of kok juist in? Op deze en nog meer andere vragen over jobs krijgen leerlingen van Vlaams-Brabantse scholen een antwoord tijdens de Vlaams-Brabantse doe-beurs. 

‘Jongeren moeten op deze leeftijd een belangrijke keuze maken’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. ‘Hun studiekeuze heeft immers invloed op het verloop van de schoolloopbaan, het latere beroepsleven en op de rol die ze willen innemen in de samenleving. Ondanks de vele inspanningen blijft het een immense uitdaging om jongeren hierin op een aangepaste manier te begeleiden en te ondersteunen. Een studiekeuze wordt ten onrechte te weinig gebaseerd op de talenten en interesses die jongeren daadwerkelijk hebben. Op die manier gaan heel wat talenten verloren’.

De workshops voor de leerlingen worden gegeven door beroepssectoren/sectorfondsen en secundaire scholen. Op die manier krijgen jongeren een reële kijk op wat een beroep en/of studierichting  inhoudt.

Met het educatief pakket wordt de doe-beurs meer dan een leuke uitstap. Leerlingen kunnen met dit pakket hun talenten ontdekken,  krijgen te horen wat ze met hun talenten kunnen doen en waar ze terecht kunnen tijdens hun keuzeproces.

De doe-beurs speelt ook in op recente trends en ontwikkelingen. Dit jaar staat het STEM-onderwijs in de schijnwerpers. STEM verwijst naar Science, Technology, Engineering, Mathematics en staat dus voor  technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Heel wat beroepen die verkend kunnen worden op de beurs zijn STEM-beroepen. Leerkrachten kunnen niet enkel de talenten van hun kinderen ontdekken, maar kunnen ook zelf een workshop volgen over STEM-onderwijs.

De doe-beurs is ook open op woensdagnamiddag. (Groot)ouders kunnen dan samen met hun kinderen gratis de doe-beurs bezoeken en zo samen uitproberen welke leuke beroepen er bestaan. Wanneer ze ten minste één workshop uit elke categorie tot een goed einde weten te brengen, maken ze kans op een mooie prijs.