Ze komen steeds vaker voor: games en smartphone-apps met daarin een casino om spelers te verleiden voor geld te wedden op mogelijks in-game voordelen, zoals speciale outfits of voorwerpen die je een competitief voordeel geven tegenover je medespelers.
Ondanks dat dit duidelijk kansspelen zijn, en kansspelen waarvan niemand behalve de ontwikkelaar precies weet hoe ze werken. De belspellen van de online wereld die zich aan alle regelgeving omtrent bescherming van minderjarigen en bescherming van de spelers onttrekken: geen minimumleeftijden, geen inzetlimieten, geen duidelijkheid omtrent de spelregels. Terwijl zowel een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad als een onderzoek van de KU Leuven aantoont dat blootstelling en deelname aan zulke kansspelen niet zonder gevaar is. Er is risico op verslaving, op zichzelf of anderen in de schulden werken, op effecten op het sociale leven en een verhoogde kans op ontwikkeling van andere psychische klachten.
Vlaams Parlementslid Jan Bertels legde samen met collega Freya Van den Bossche daarom een resolutie neer in het Vlaams Parlement om deze wetteloosheid aan banden te leggen. Zo pleit sp.a voor een ondubbelzinnig kader waarbij alle vormen van gokelementen in deze smartphone-apps of games onder de kansspelwetgeving vallen met alle bijhorende verplichtingen en limieten.
Ook de preventie en detectie van problematisch gokgedrag moet beter: volgens de Hoge Gezondheidsraad zou tot 4,2% van de Belgen met een vorm van problematisch gokgedrag te maken hebben, en veelal blijft dat onder de radar van vrienden en familie. Het onderwerp moet bespreekbaarder worden en de drempels richtig professionele hulpverlening moeten naar omlaag. De enigen die immers profiteren van personen die voor grote bedragen gokken zijn de bedrijven achter die games en de schuldindustrie, die wanneer iemand eronder door gaat via extra facturen en aanslagen het probleem nog groter maken.

De resolutie kan u via deze link raadplegen