De Leiewerken in Harelbeke zijn al vergevorderd en zullen normaal gezien volgend jaar afgerond worden. Maar dat betekent niet dat er niet meer gewerkt zal worden aan de Leie. In 2020 wordt de bocht aan Imog verbreed.

In de Harelbeekse binnenstad wordt onder supervisie van Agentschap Waterwegen en Zeekanaal een nieuwe sluis gebouwd. De nieuwe Hogebrug ligt er al een tijdje. De werken zitten alvast op schema en zullen normaal in 2018 achter de rug zijn.

Uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Tine Soens (Kortrijk) een Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) zullen er in Harelbeke ook in 2020 en 2021 werken uitgevoerd worden aan de Leie. “De minister laat weten dat er kalibratiewerken tussen Wervik en Deinze op stapel staan, waarbij de oeververdedigingen en jaagpaden aangepakt worden. Ook bochtverruimingen en baggerwerken staan dan op het programma. De uitvoering van het vaarwegvak tussen Harelbeke en Menen, met onder meer de bocht ter hoogte van het bedrijf Imog, is geprogrammeerd voor 2020 en 2021.” Voor de werken tussen Harelbeke en Menen voorziet Waterwegen en Zeekanaal 33,2 miljoen euro.

Parlementslid Soens kreeg deze info omdat ze vroeg naar een stand van zaken met betrekking tot het warmtenet in Harelbeke en Kuurne. “Daarvoor dient een onderboring van de Leie te gebeuren, zodat er een leiding van de verbrandingsoven van Imog naar woningen kan komen. Maar die werken zijn niet gekoppeld aan de bochtverbreding, stelt de minister.” (AXV)

Verscheen eerder bij de Krant van West-Vlaanderen.