Ontslagnemend minister van Defensie De Crem (CD&V) moest enige spot ondergaan in verband met zijn rol in de Wikileaks-zaak . 'Heeft u onderzocht of dit gedrag éénmalig was en behoudt u het vertrouwen in De Crem? Mag hij het dossier Afghanistan verder behartigen?', wilde Dirk Van der Maelen (sp.a) weten. 'We weten nu wie Pieter De Crem is, de Chihuahua van Hillary Clinton', sneerde Patrick Moriau (PS) gisteren in de Kamer. De Crem, die een dag eerder in de commissie Defensie de wind al van voren kreeg, kon gisteren rekenen op de steun van premier Yves Leterme (CD&V).

'We zijn al wat gewoon van uw ministers maar dit één-tweetje tussen De Crem en Hillary Clinton (Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.) over Afghanistan slaat alles. De Crem lijkt niet te beseffen dat hij een grens heeft overschreden', zei Dirk Van der Maelen die sprak over een 'oorverdovende stilte' van de kant van de premier toen de affaire afgelopen zaterdag in deze krant uitlekte. Heeft u onderzocht of dit gedrag éénmalig was en behoudt u het vertrouwen in De Crem? Mag hij het dossier Afghanistan verder behartigen?', wilde Van der Maelen weten.


Volgens Leterme moeten de diplomatieke telexen toch met zeer veel korrels zout worden genomen. Er zijn volgens hem twee belangrijke beslissingsmomenten geweest in het dossier Afghanistan en het is perfect normaal dat aan zo'n beslissingen heel wat diplomatiek verkeer vooraf gaat. Dat Clinton op 4 december 2009 een extra engagement vroeg van de Belgische regering, was niet verrassend want 'president Obama had op 1 december al een nieuwe beleidsoriëntatie bekendgemaakt'. eterme zei verder dat de beslissing 's ochtends al was genomen terwijl Clinton pas later op de dag werd ontvangen. 'De regering behoudt het volste vertrouwen in De Crem en aan het beleid voor Afghanistan wijzigt niets', zei Leterme. 'De regering blijft trouw aan de genomen beslissingen'.


Van der Maelen sprak over 'Christelijke vergevingsgezindheid' en wees erop dat De Crem in 2009 al eens in de fout ging toen hij toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Leterme tot de orde riep omdat hij iets te enthousiast reageerde op het voorstel van Duitsland, Italië en Nederland om samen te pleiten tactische kernwapens uit Europa te bannen.

 

© 2011 Corelio