Biechtstoelprocedure moet communautaire knopen ontwarren, werkgroep gaat op zoek naar waarheid over begroting.

De verklaringen bij aankomst op Hertoginnedal van onder andere Maingain vormden geen goede basis om de gesprekken te beginnen. 'Ik geloof niet dat bij de politieke rentree een ontwerp zal worden ingediend voor een splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde', zei hij. Zijn politieke opponent Bart De Wever (N-VA) zei dan weer dat in de nota-Leterme niet veel concreets staat over een staatshervorming, maar dat het de bedoeling is knopen door te hakken tijdens de onderhandelingen. Karel De Gucht (Open VLD) zei niet te geloven in 'een grote staatshervorming'.

De eerste opdracht voor Leterme was dan ook de rust terug te brengen en het vertrouwen te herwinnen; niet vanzelfsprekend na de kritiek op zijn nota.

Ook de aanhoudende berichten in de buitenlandse pers over het incident op de nationale feestdag spelen Leterme parten. De website van de BBC opende zijn Europese nieuws voor de tweede dag op rij met het item dat de toekomstige Belgische eerste minister zijn eigen volkslied verwart met dat van Frankrijk. De video van Letermes uitschuiver werd al honderdduizenden malen bekeken op de filmpjeswebsite Youtube.

De onderhandelaars hadden gisteren een gedachtewisseling over de tekst van Leterme. Er werd nagegaan in hoeverre de nota kon dienen als basis of dat er toch niet beter tabula rasa werd gemaakt en begonnen met een nieuwe tekst, zoals Didier Reynders (MR) maandag nog had geëist. Volgens de woordvoerster van Leterme, Miet Deckers, raakten de onderhandelaars het toch eens dat de nota-Leterme kon dienen als basistekst. Reynders herhaalde dat die toch grondig zal moeten herschreven worden.

Een biechtstoelprocedure moet helpen om de communautaire knopen te ontwarren. Leterme zal de delegaties volgende week apart ontvangen. Tegelijk moet een werkgroep meer duidelijkheid scheppen over het budgettaire plaatje voor 2007 en 2008. Het partijbureau van Open VLD, dat gisterenavond bijeenkwam, reageerde vooral op dat laatste tevreden. 'Zo blijven we niet in het ijle werken.'

Terwijl de onderhandelaars met de gesprekken van start gingen, stroomden de reacties van de toekomstige oppositie binnen. 'Als de voorzitters van de partijen die aan tafel zitten dit al een vaag project vinden dat elke dynamiek mist, wat moet de oppositie er dan niet over denken', vroeg Caroline Gennez, de ondervoorzitster van de sp.a zich af. Volgens haar heeft Leterme 'het werk van Reynders nog eens dunnetjes overgedaan'. De nota mist volgens Gennez een uitgesproken sociaaleconomische visie. 'Ook communautair is er geen sprake van een duidelijke richting.'

Ook Spirit, de kartelpartner van de sp.a, noemt de nota van Leterme een mager communautair beestje. Voorzitter Geert Lambert zegt te begrijpen dat in de tekst geen pasklare oplossing staat voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), maar is ontgoocheld dat zelfs geen sprake is van een aanzet.

Het Vlaams Belang gaat nog een stap verder. 'De vaagheid van Leterme over de staatshervorming is bijzonder duidelijk. Voor de splitsing van BHV biedt Leterme helemaal geen oplossing', klinkt het. Volgens het Belang is Leterme vergeten dat hij ooit Vlaams minister-president is geweest.

De PS vindt de nota dan weer te verregaand. Waals minister-president Rudy Demotte spreekt over een oppervlakkige nota met een 'onderliggende, latente filosofie van regionalisering'. Voor Demotte is het duidelijk dat de meeste voorstellen op Vlaamse leest zijn geschoeid. Dat geldt bijvoorbeeld voor het voorstel om de gewesten kortingen te laten geven op de vennootschapsbelasting. Groen! is ontgoocheld over de rechtse koers van de toekomstige regering. Vooral het plan om de werkloosheidsuitkeringen op termijn af te bouwen stuit op verzet.

Volgens de socialistische vakbond ABVV 'belooft de nota van Leterme zonneschijn voor zelfstandigen en ondernemingen, maar regen voor werknemers en gepensioneerden'.