Van de zestig deelnemende Europese steden is Leuven bij de drie steden die genomineerd zijn voor de European Green Leaf Award 2018. De Europese prijs is een erkenning voor kleinere steden die zich inspannen om te verduurzamen en zo de levenskwaliteit van hun inwoners verbeteren. In juni 2017 wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang “European Green Leaf City” mag noemen.

Zestig Europese steden, zoals het Spaanse Girona,  hadden zich aangemeld voor de Award. Leuven was de enige Belgische stad die genomineerd was en zit nu ook bij de laatste drie steden die nog kans maken, samen met Ludwigsburg (Duitsland) en Växjö (Zweden).

“Ik ben ontzettend blij met deze erkenning voor alle inspanningen die we leveren op vlak van groen, klimaat en mobiliteit”, reageert een zeer gelukkige schepen van Leefmilieu, Mohamed Ridouani. “Het vooruitstrevende beleid van de stad om met het verkeerscirculatieplan meer ruimte te maken voor groen, aangename pleinen en straten, voetgangers en fietsers of de inspanningen van zoveel partners, zoals de KU Leuven, imec, KBC en tal van bedrijven en organisaties op vlak van energie en mobiliteit… Het draagt allemaal bij tot een klimaatneutrale stad. En natuurlijk is deze erkenning van Europa ook te danken aan de honderden enthousiaste leden en partners van Leuven 2030, die keihard werken aan de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare steden van Europa te maken. Dat we nu in de top 3 zitten, en misschien zelfs European Green Leaf City worden, is het bewijs dat we op de goede weg zitten.”

Het is net die unieke samenwerking tussen inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen die een troef is. “We mogen trots zijn op de manier waarop we onze krachten bundelen om samen een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad”, zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. “Het is een prachtige erkenning voor alle inspanningen van inwoners, middenveldorganisaties, het bedrijfsleven, de stad... De nominatie laat ons zien dat we goed bezig zijn, met onder meer interessante monitoring en duidelijke prioriteiten. Het geeft onze vzw echt energie. De award is een stimulans om samen met iedereen in Leuven verder te werken aan een leefbare, gezonde stad die klaar is voor de toekomst”, besluit een stralende Katrien Rycken.

Hevige competitie
 De deelnemende steden werden, door een panel van onafhankelijke experten, op zes thema’s beoordeeld: Climate Change & Energy Performance, Mobility, Biodiversity & Land Use, Quality of Air & the Acoustic Environment, Waste Management & Circular Economy en Water & Wastewater Management.

De European Green Leaf Award wordt uitgereikt aan een Europese stad met minder dan 100.000 inwoners. In juni 2017 wordt onthuld welke stad zich een jaar lang European Green Leaf City mag noemen.