Leuven is als enige Belgische stad genomineerd voor de European Green Leaf Award 2018, een Europese erkenning voor middelgrote steden die zich inspannen om duurzaam te worden en zo de levenskwaliteit van hun inwoners verbeteren. In juni 2017 wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang “European Green Leaf City” mag noemen.

Zestig Europese steden, zoals het Spaanse Girona, hadden zich aangemeld voor de Award. Leuven zit bij de laatste 14 steden die nog kans maken. “Ik ben heel trots op deze selectie”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Het is een erkenning voor alle inspanningen die we leveren om de Leuvenaars een gezonde stad te geven. Bovendien is het een stimulans om samen met iedereen in Leuven verder te werken aan een leefbare, gezonde stad die klaar is voor de toekomst.”

Het Leuvense dossier pakte uit met enkele pioniersprojecten, zoals de online CO2-monitoringstool die vzw Leuven 2030 eerder deze week lanceerde. Leuven is, naast Mechelen, de enige stad in Europa die haar CO2-uitstoot nauwgezet monitort én de resultaten van deze metingen openlijk deelt.

Daarnaast zet Leuven nog enkele andere projecten in de kijker zoals het Black Carbon-project van burgerplatform Straten Vol Leuven waarbij vrijwilligers op de fiets de concentratie roet in de Leuvense binnenstad meten, het inzetten op stedelijke vergroening en op het terug openleggen van de Dijle en het project ‘Kom op voor je wijk’ dat de Leuvense inwoners stimuleert en financiert om hun wijk groener te maken.

Vooral de unieke samenwerking tussen inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen binnen vzw Leuven 2030 is een troef. “De manier waarop we de krachten bundelen om samen een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad, is uitzonderlijk”, zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. Eerder in 2013 sleepte Leuven daarom ook al de titel van Duurzaamste Gemeente in België in de wacht.

De European Green Leaf Award wordt uitgereikt aan een Europese stad met minder dan 100.000 inwoners. Een onafhankelijke expertenjury buigt zich nu over de 14 overblijvende kandidaturen en beoordeelt hen op basis van een aantal criteria, zoals mobiliteit, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterbeleid en energie-efficiëntie. In april 2017 maakt de jury haar top drie bekend. In juni 2017 wordt onthuld welke stad zich een jaar lang European Green Leaf mag noemen.