De European Green Leaf Award 2018 is een erkenning voor steden die zich inspannen om duurzaam te worden en zo de levenskwaliteit van hun inwoners verbeteren. Op donderdag 1 juni verdedigt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani samen met Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030 vzw, de Leuvense kandidatuur in het Duitse Essen.

Van alle deelnemende Europese steden is Leuven bij de drie steden die genomineerd zijn voor de European Green Leaf Award 2018. Met die erkenning wil de Europese Commissie sinds 2015 steden belonen voor de inspanningen die ze leveren op vlak van leefmilieu en klimaat. Ook wil de Europese Commissie steden aanmoedigen om hun inwoners te betrekken bij klimaat- en duurzaamheidsbeleid. De stad die de titel European Green Leaf draagt, is een groene ambassadeur voor andere steden, om hen te inspireren een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid te voeren.

Uit het technische rapport van de jury bleek alvast dat Leuven goed scoorde op verschillende domeinen. De participatieve aanpak van Leuven 2030, waar meer dan 300 partners samenwerken, gaande van individuele burgers tot grote multinationals, erkent de jury als een sterke werkwijze. “De manier waarop we de krachten bundelen om samen een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad, is uitzonderlijk”, zegt Rycken.

Ook voor het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, de CO2-monitoring, de collectieve wijkrenovaties, de Energiecoach, de inspanningen op vlak van autodelen, de aanleg van extra groenzones en het afval- en waterbeheer krijgt Leuven goede punten van de jury. Eerder in 2013 sleepte Leuven ook al de titel van Duurzaamste Gemeente in België in de wacht. In 2014 volgde de Belgische Energie- en milieuprijs.

“Ik ben heel trots op deze selectie”, zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani. “Het is een erkenning voor alle inspanningen die we leveren om te zorgen voor een gezonde stad. Dat is een stadsbrede ambitie, waar we met alle stadsdiensten en partners van Leuven 2030 hard aan werken. Soms maken we moeilijke en gedurfde keuzes en beslissingen, zoals bijvoorbeeld met het nieuwe circulatieplan. Dat deze inspanningen nu erkend worden door Europa, is een stimulans om samen met iedereen in Leuven verder te werken aan een leefbare, gezonde stad die klaar is voor de toekomst. Ik wil iedereen die daar aan mee werkt heel hard bedanken.”

Op donderdag 1 juni verdedigt Ridouani het Leuvense dossier samen met Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030 vzw, voor een onafhankelijke jury van experten. De deelnemende steden werden op zes thema’s beoordeeld: klimaatverandering en energiebeleid, mobiliteit, biodiversiteit en grondgebruik, luchtkwaliteit en omgevingsgeluid, afvalbeheer en kringloopeconomie en (afval)waterbeheer. Op vrijdag 2 juni wordt bekendgemaakt welke stad zich European Green Leaf 2018 mag noemen. De prijsuitreiking kan live gevolgd worden op de sociale media van Leuven 2030. Leuven neemt het op tegen het Duitse Ludwigsburg en het Zweedse Växjö.