Leuven is al jaren een echte circusstad, maar vanaf dit voorjaar zetten 30CC en Cirkus in Beweging dat extra in de verf met het gloednieuwe festival 'CIRKL'. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei ontdek je rond de Vaartkom het circus van vandaag en morgen.

De organisatoren van 'CIRKL' kiezen naar eigen zeggen heel bewust voor de stad als podium voor vernieuwend circus. "De bruisende omgeving van de Leuvense Vaartkom is dan ook het gedroomde decor voor deze eerste editie. Het gloednieuwe Sluispark wordt het kloppend hart van het festival. De omliggende gebouwen en pleinen vormen de scènes voor de verschillende voorstellingen. Circus is een kunstvorm die het van nature in zich heeft om een breed en divers publiek aan te spreken. Daarom blijven we vanuit de stad en het cultuurcentrum in de toekomst sterk inzetten op circus. Met het gloednieuwe festival 'CIRKL' willen we Leuven echt op de kaart zetten als circusstad."

De affiche van het festival staat dan ook vol met topvoorstellingen. Festivalcoördinator Jonas Van Soom (30CC): "Ik ben erg trots dat we 'A Simple Space' van de gerenommeerde Australische compagnie Gravity & Other Myths naar Leuven kunnen halen. In die voorstelling zoeken zeven acrobaten de grenzen van hun circuslichaam op. De voorstelling krijgt wereldwijd uitmuntende recensies, van Sydney tot New York."

Maar CIRKL zet het spotlight ook op jong talent. "Naast de internationale topvoorstellingen, zetten we zeer bewust in op jong talent en op de toekomst van circus als volwaardige kunstvorm. Dit zullen we ook blijven doen bij volgende edities. We voelen dat we met dit nieuwe festival een sterke impact kunnen hebben op de ontwikkeling van circus in Vlaanderen en internationaal", besluit schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a). Meer info: www.cirklcircus.be (BMK)


(Artikel: hln.be)