Het is ondertussen een jaarlijkse traditie om in de aanloop naar de Internationale dag tegen homo- en transfobie en het Pride Festival Leuven de regenboogvlag te hijsen aan het stadskantoor. “De vlag staat symbool voor de progressieve houding die de Leuvenaar aanneemt ten opzichte van de holebi- en transgendergemeenschap”, zegt schepen van Gelijke Kansen en Diversiteit Denise Vandevoort.

Het uithangen van de regenboogvlag kadert eveneens in het Pride Festival, dat vooral gekend is van de parade doorheen Brussel. In Leuven staat het Holebihuis Vlaams-Brabant met een infostand aan het Stadskantoor, om aandacht te vragen voor homo- en transgenderfobie en bezoekers te informeren.

 “Het is belangrijk dat elke stadsinwoner zich goed kan voelen in Leuven. Factoren als seksuele geaardheid of genderidentiteit mogen daarbij niemand in de weg staan”, zegt Vandevoort. Om te benadrukken dat de holebi- en transgendergemeenschap net zoals elke andere gemeenschap thuis is in Leuven, treedt de stad ook toe tot het netwerk van Rainbow Cities. “Dat is een Europees netwerk van steden die op lokaal niveau samenwerken en praktijkkennis uitwisselen om de discriminatie van holebi’s en transgenders de wereld uit te helpen”, zegt Vandevoort. “Zij krijgen vaak in hun directe werk- en leefomgeving te maken met discriminatie. Daarom is het zo belangrijk dat we als lokale overheid aandacht besteden aan positieve beeldvorming en acties die discriminatie voorkomen.”

Momenteel zijn 23 Europese steden lid van het netwerk waaronder Amsterdam, Madrid, Hannover, Istanbul, Gent, Brussel…, als enige niet-Europese stad is ook Mexico City lid van het Netwerk. Leuven is de vijfentwintigste stad die zich aansluit.