De lente is daar. Dat betekent dat Indiërs over de hele wereld het kleurenfestival vieren. In Leuven deden ze dat op het Ladeuzeplein.

Het Holi Festival - ook bekend als 'kleurenfestival' of 'festival van de liefde' is een jaarlijkse traditie voor de Hindoes. Het feest viert het begin van de lente en de overwinning van het goede op het kwade. Traditioneel duurt het festival twee dagen, tussen midden februari en eind maart. Dit jaar werd het gevierd op 13 maart en voor de tweede keer werd ook in Leuven mee gevierd op initiatief van de Indian Students' Association Leuven (ISAL), LOKO International en het India House Leuven.

Om 14 uur verzamelden twintig Indiërs op het Ladeuzeplein om het feest te starten. Ze gooiden een gekleurd poeder over elkaar en al snel kleurde het gezicht van alle aanwezigen paars, blauw, roos, geel en oranje. De hele namiddag lang kwamen er nieuwe mensen bij en ook enkele toevallige passanten waagden zich aan het spel.

Zelfs schepen Mohamed Ridouani (SP.A) ontbrak niet op het feest. “In Leuven wonen meer dan 800 Indiërs. Daarom werd het India House opgericht, om de band tussen Leuven en India aan te halen. Voor de economie, het onderwijs en de cultuur. In Leuven wonen meer dan 150 nationaliteiten en leven verschillende culturen samen. Deze diversiteit is een verrijking voor onze stad. Traditionele feesten uit andere culturen, zoals dit 'kleurenfestival', maar ook het Chinees Nieuwjaar, moeten bij ons gevierd kunnen worden. Ik vind het belangrijk dat dit kan samen met de Leuvenaars.” (hsb)