De Vlaamse overheid geeft Leuven 1,6 miljoen euro subsidie om de capaciteit van zijn scholen uit te breiden.

'Het nieuws maakt mijn dag goed', reageert schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (SP.A) op het bericht dat het stedelijke onderwijs 1,6 miljoen euro Vlaamse subsidies krijgt. 'Het extra geld is broodnodig om het capaciteitsprobleem van onze scholen op te lossen. Om alle kinderen een basisschool in de buurt te kunnen garanderen, is in verschillende wijken een capaciteitsuitbreiding nodig. Met de subsidie zetten we opnieuw een stap in de goede richting.'


Concreet gaan de middelen naar de al bestaande basisscholen De Grasmus in Leuven en De Twijg in Wijgmaal. De uitbreiding creëert honderdvijftig bijkomende plaatsen. In de komende weken wordt besproken hoe de verdeling van de subsidie juist gebeurt, zodat beide scholen de noodzakelijke uitbreidingswerken kunnen doen.

De Vlaamse regering maakt in totaal bijna 36 miljoen euro vrij voor extra schoolcapaciteit in Vlaanderen en Brussel. Leuven had een aanvraag ingediend, maar het was lang niet zeker dat het geld ook zou komen.

'Dankzij onze eigen capaciteitsstudie hadden we een sterk dossier waarmee we aantoonden dat de nood hoog was', klinkt het. 'Daardoor kwamen we op de prioriteitenlijst. Doordat we geen enkel idee hadden hoeveel geld verdeeld zou worden, rekenden we er niet op dat we de subsidie ook effectief zouden krijgen. Gelukkig blijkt het tegendeel waar.'

In 2013 haalde de stad ook al 4 miljoen euro subsidie binnen om zeven scholen uit te breiden. Met het geld werd ook de nieuwe basisschool De Zonnebloem in Kessel-Lo gebouwd. (hsb)


© 2015 Corelio (Het Nieuwsblad)