De vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers is groot in Leuven. Om tegemoet te komen aan die vraag, en tegelijk de leegstand in de winkelstraten te bestrijden, heeft Stad Leuven zelf twee panden in het kernwinkelgebied gehuurd. “Op die manier geven we zuurstof aan de creatieve economie en de innovatieve handel in de stad en willen we eigenaars aanmoedigen om hun leegstaande panden tijdelijk te verhuren aan een betaalbare prijs”, klinkt het bij schepen Mohamed Ridouani.

Concreet gaat het om twee naast elkaar gelegen handelspanden in de Diestsestraat (nr. 206 en 208), die de stad twee jaar lang huurt en onderverhuurt voor tijdelijke invulling. “De locatie is niet toevallig gekozen”, zegt Mohamed Ridouani. “We willen het stationsgedeelte van de Diestsestraat nieuwe impulsen geven. We bieden twee instapklare panden, waar aan een schappelijke prijs een vernieuwend handels- of creatief economisch concept uitgeprobeerd kan worden.”

Elke ruimte krijgt zijn eigen accent. In nr. 206 krijgen handelaars de kans om een innovatief concept uit te proberen. In nr. 208 staat creativiteit centraal, zoals design, juwelenontwerp, een ambacht.... “Creatieve starters hebben nood aan betaalbare ruimte om hun ding te doen en hun zichtbaarheid in het straatbeeld te verhogen”, zegt Ridouani. “Met deze panden willen we aan die vraag tegemoet komen.”

Oproep

Twee jaar lang kunnen verschillende handelaars en ondernemers zich kandidaat stellen om de panden tijdelijk in te vullen. Geïnteresseerden kunnen hun conceptvoorstel (minstens één A4) opsturen naar economie@leuven.be. Ook voor de komende eindejaarsperiode is dat nog mogelijk. Kandidaten voor die periode kunnen tot en met 8 december hun concept opsturen.

De vernieuwende concepten moeten zoveel mogelijk aan een aantal criteria voldoen. “Zo vinden we het belangrijk dat de invulling inspireert en de zichtbaarheid van de creatieve en innoverende sector versterkt. Bovendien vragen we inspanningen om klanten aan te trekken en de etalage aantrekkelijk te maken. We houden ook rekening met de kans op een definitieve doorstart van het concept”, aldus de schepen.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden hun concepten uit te proberen, kan de ruimte maar voor een beperkt aantal maanden gehuurd worden, afhankelijk van het concept. De minimum huurtijd is één maand. De maandelijkse huur bedraagt ongeveer 40 procent van de normale huurprijs. Ook een collectieve invulling, waarbij een coördinator een aantal ondernemers ruimte geeft, behoort tot de mogelijkheden.

De handelspanden worden aan de hand van een aantal criteria via een onafhankelijke jury toegewezen aan geïnteresseerde ondernemers.