Een nieuwe dynamiek creëren op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo.  Dat is de bedoeling van de tijdelijke invulling van de historische spoorweghal 5 op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, in afwachting van de definitieve restauratie. Voor die invulling gaan de stad en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) nu op zoek naar uitbaters.

Om de tijdelijke invulling mogelijk te maken, liet het AGSL afgelopen jaar instandhoudingswerken uitvoeren om de 19de eeuwse spoorweghal langs de Diestsesteenweg water- en winddicht te maken en te voorzien van elektriciteit. “Omdat het nog minstens vijf jaar zal duren vooraleer we de noodzakelijke Vlaamse subsidies voor de definitieve restauratie zullen ontvangen, wilden we deze schitterende plek met een oppervlakte van bijna 2500 m² niet langer onbenut laten,” vertelt schepen van vastgoed Mohamed Ridouani. “Tijdelijk gebruik biedt de kans om volop te ontdekken wat het potentieel van de ruimte is. Bovendien kan het nu al een nieuwe dynamiek teweeg brengen in de nieuwe stadswijk.”

Een mix aan activiteiten

Het AGSL gaat nu op zoek naar uitbaters die Hal 5 (1.350 m²), twee tussenhallen (490 m² en 525 m²), een patio en een tuin (1.350 m²) in concessie willen nemen. “De invulling ligt zo goed als volledig in de handen van de toekomstige uitbaters”, zegt Ridouani. “We leggen weinig voorwaarden op. We willen wel een goeie mix die een meerwaarde is voor de buurt en het toekomstige Blauwputplein laat opleven.”

Met een totale oppervlakte van 2.365 m² binnenruimte en 1.800 m² buitenruimte kan het gebouw heel wat activiteiten huisvesten. “Daarom zien we graag dat de verschillende geïnteresseerden samen werken aan hun projectvoorstel. Op die manier kan de ruimte zo breed mogelijk ingevuld worden, en toch nog een geheel vormen”, aldus Ridouani.

“Werkruimte voor startende ondernemingen, kunstenaarsateliers, een versmarkt, een sociaal restaurant… Het zijn allemaal mogelijkheden”, zegt Ridouani. “Het gaat om betaalbare ruimte, die we aanbieden om creativiteit en duurzame stedelijkheid te ondersteunen.” Met een concessievergoeding van 1.100 euro per maand, bedraagt de huurprijs 6 euro per vierkante meter per jaar, terwijl de standaard huurprijs voor kantoorruimte al gauw 130 euro per vierkante meter per jaar is. “Betaalbare ruimte vinden is geen sinecure voor creatieve ondernemers. Vandaar dat het één van de speerpunten is van Leuven MindGate Creativity”, zegt Ridouani.

Omdat de hallen beschermde monumenten zijn, mag er niet grondig verbouwd worden. “Daarnaast is onze belangrijkste voorwaarde dat de hallen open van karakter zijn, vooral naar de buurt toe”, zegt Ridouani. “Daarom nemen we in de voorwaarden op dat de uitbaters regelmatig open dagen houden, naast de mogelijkheid voor de buurt om de ruimte een paar keer per jaar te gebruiken.”

Infomomenten

Op 21 juni organiseert het AGSL een terreinbezoek, waarbij geïnteresseerden de hallen kunnen bekijken en bijkomende informatie kunnen krijgen. Inschrijven kan tot 16 juni via agsl@leuven.be Een week later, op 28 juni zijn alle kandidaten welkom op een speeddate met speakers corner, waar ze hun ideeën kunnen voorstellen, elkaar kunnen leren kennen om eventueel samen een projectvoorstel in te dienen. Op dat moment zullen er ook experts in architectuur, vergunningen en vastgoed aanwezig zijn. Tot 10 oktober mogen voorstellen ingediend worden. Een jury beslist nog voor het einde van het jaar welk voorstel de concessie toegewezen krijgt zodat tegen de lente van 2017 de hallen volop kunnen benut worden.