Sp.a-schepen Bieke Verlinden probeert al een tijdje rouw en verlies breed en zonder taboes bespreekbaar te maken in onze stad. De dood hoort immers bij het leven. Kinderen en jongeren gaan vaak op een andere manier om met rouw en verdriet dan volwassenen. Om hen meer kansen te geven om er op hun eigen manier uiting aan te geven, liet Bieke samen met de stad Leuven een theaterstuk op kindermaat maken, dat óp de Stadsbegraafplaats zelf wordt gespeeld.

Leuvens theatergezelschap Max Last ging de uitdaging aan en creëerde het theaterstuk 'Spinnenmetenknippen', een verwijzing naar de Griekse mythologie waar drie schikgodinnen de menselijke levensdraad spinnen, meten, en op het einde doorknippen. Tijdens Spinnenmetenknippen nemen de acteurs de kinderen mee op een wandeling doorheen de hele Stadsbegraafplaats. Op de balans tussen spel en rouw, lach en traan, vertellen ze het verhaal van Lily en Kasper, en hoe ieder op een heel eigen manier geliefden herdenkt en verdriet een plaats geeft.

Het toneelstuk reikt handvaten aan om rouw en verlies bespreekbaar te maken met en tussen jonge kinderen, thuis, met vriendjes, op school en daarbuiten. Ook zij hebben er immers nood aan om hun verdriet een plek te geven, te uiten of te bespreken op hun eigen manier.

 Met Spinnenmetenknippen gaat bovendien een primeur naar Leuven, want het is de allereerste keer da er in ons land een theatervoorstelling tussen de graven speelt. Begraafplaatsen worden nog steeds vooral geassocieerd met stilte en somberheid. Met deze creatieve en letterlijk unieke aanpak komen kinderen eens op een andere manier naar de begraafplaats. Zo voelen ze zich er welkom en leren haar kennen als een plek van rust waar ze zonder schroom op hun eigen manier geliefden kunnen bezoeken en kunnen rouwen.

Binnen de thema’s rouw en verlies organiseert de stad Leuven, ook onder impuls van Bieke Verlinden, sinds 2016 een uitgebreid programma rond Wereldlichtjesdag, een wereldwijde herdenkingsdag voor levenloos geboren en overleden kinderen. Meer info vind je op www.huisvanhetkind.be/wereldlichtjesdag