Wat voor klimplant past het best bij je gevel? Hoe plant je een geveltuintje aan? En hoe verzorg je de plant? Dat en nog veel meer kun je op zaterdag 5 mei tijdens de demosessie ‘Plant een klimplant’ in Buurtcentrum Sint-Maartensdal onder de knie krijgen. Tegeltuintjes, hoe klein ze ook zijn,  dragen bij aan een aangename en mooie leefomgeving. Hoe meer mensen gevelgroen aanplanten, hoe aangenamer de stad.

Tijdens de demosessie vertelt Wim Collet (Landschaps- en tuinarchitect) alle tips en tricks over het planten van gevelgroen. Daarnaast kan je er ook terecht voor al je vragen over de regels en premies met betrekking tot geveltuintjes. Al deze tips worden in de praktijk omgezet door samen een klimplant te planten. 

Klimplanten geven kleur aan je huis, ze zorgen voor schaduw en koelte in de zomer en vogels maken er hun nest in en snoepen van bessen en zaden. Bovendien zijn klimplanten ook goed voor het leefmilieu, want ze houden CO₂ vast en werken zo als natuurlijke luchtfilter.

Het stadsbestuur wil Leuvenaars stimuleren om met een geveltuintje bij te dragen aan meer groen en gezonde lucht in de stad. Daarom worden er zo veel mogelijk drempels weggehaald en biedt de stad zowel financiële als praktische ondersteuning, zoals een premie van 25 euro.

Een vergunning en de premie voor een geveltuin kan je aanvragen bij Dienst Duurzaam Beleid via duurzaamheid@leuven.be.

 

Leuven mag zich het hele jaar lang European Green Leaf noemen, een prestigieuze erkenning die ze kreeg van Europa voor haar inspanningen op het vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit. Komende maanden zullen initiatieven die de stad nog duurzamer en groener maken dan ook in de kijker worden gezet. In dit kader organiseert de stad Leuven, op initiatief van Provincie Vlaams-Brabant, de demosessie ‘Plant een klimplant’.