Deze week trekken dertig topmensen uit de Leuvense bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid naar de Oostkust van de Verenigde Staten voor een vijfdaagse handelsmissie. De missie vindt plaats onder leiding van schepen van economie Mohamed Ridouani. De deelnemers hebben er afspraken met verschillende wereldspelers in de sectoren gezondheid, technologie en creativiteit, om het potentieel van Leuven bekend te maken in de VS en daarnaast een pak inspiratie op te doen over hoe men het ginds aanpakt. De reis is een organisatie van Leuven MindGate, KU Leuven R&D en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

“Met het samenwerkingsplatform Leuven MindGate willen we onze stad als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart zetten”, zegt Ridouani. “Verschillende partners van Leuven MindGate, zoals imec, UZ Leuven, KU Leuven en Thrombogenics gaan mee.”

De wereldsteden Boston en New York staan op het programma. “Die twee steden komen steevast voor in lijstjes van de meest innovatieve steden ter wereld”, zegt Ridouani. “Het zijn niet toevallig steden waar kennisinstellingen, kleine en grote bedrijven en de overheid ontzettend goed samenwerken en waar de lijnen tussen de verschillende sectoren kort zijn. Dat levert groei en welvaart op, daar wil ik van leren.”

Het opzet is om terug te komen met nieuwe inzichten en vooral opportuniteiten voor Leuven en haar bedrijven. “Wij hebben de kennis en de juiste oplossingen in huis op gebieden die voor de Amerikanen interessant zijn: complexe technologieën, ICT, maar ook op medisch vlak hebben we met UZ en KU Leuven heel wat te bieden”, zegt Ridouani.

Boston en New York staan bekend om hun topuniversiteiten die wereldwijd de ranglijsten aanvoeren. “Harvard in Boston heeft een uitstekende medische opleiding. Een uitwisseling met deze faculteit staat op het programma van onze reis. Ook met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Yale hebben we ontmoetingen gepland”, aldus Ridouani. “Daar zullen we niet alleen horen hoe zij innoveren, maar kunnen we ook het Leuvens potentieel voorstellen.”

Op het programma staan ook nog gesprekken met topspelers in sectoren als slimme technologie en multimedia, alsook de farmaceutische en medische technologie, zoals Johnson & Johnson. Daarnaast maken we van de gelegenheid gebruik om van gedachten te wisselen met een aantal succesvolle startende ondernemingen”, zegt Ridouani.

Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant is heel tevreden over deze missie. “Door innovatie en samenwerking te promoten, zowel binnen bedrijven als tussen bedrijven onderling, maken we de weg vrij voor de toekomst. Het zorgt voor win-win situaties waar alle partijen sterker van worden”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. Zelf neemt hij ook deel aan deze missie. “Het is een uitgelezen kans om onze bedrijven in contact te brengen met internationale rolmodellen op vlak van innovatie.”