Kantoor- of handelsruimte die te koop of te huur staat op een gemakkelijke manier koppelen aan een starter of ondernemer die op zoek is naar ruimte, dat is het opzet van BizLocator. Het online platform toont een overzicht van beschikbare handels- en horecazaken, kantoorruimte, industriële loodsen en bedrijfsgronden in Leuven.

“Gewoonlijk begint iemand de zoektocht naar bedrijfsruimte via de online zoekmachines en komt die terecht op de sites van verschillende vastgoedmakelaars”, vertelt schepen van economie Mohamed Ridouani. “Zo is het moeilijk om een goed overzicht te krijgen van het aanbod. BizLocator centraliseert samen met de makelaars dat aanbod, en vergemakkelijkt zo de zoektocht naar de best mogelijke locatie voor ondernemers. Voor makelaars betekent BizLocator een extra kanaal om hun vastgoed in de kijker te zetten.”

De goede ligging, de gemakkelijke bereikbaarheid en de aanwezigheid van een sterke kenniseconomie maakt dat Leuven een geliefkoosde plek is voor bedrijven en starters om zich te vestigen. “De vraag naar kantoorruimte is dan ook groot. Via BizLocator kunnen we het aanbod overzichtelijk aan ondernemers en starters presenteren. Bovendien is het voor hen gratis." Niet alleen kantoorruimte komt aan bod op de website, ook horeca- en handelszaken die te huur of te koop zijn krijgen er een plek.

Aanbieders van vastgoed kunnen zich nog steeds aanmelden voor BizLocator. “Hoe meer makelaars instappen, hoe beter de tool werkt. Dat betekent meer zichtbaarheid voor de panden en een snellere nieuwe invulling en minder leegstand.”

Via BizLocator krijgt de stad ook een beter zicht op de beschikbare bedrijfsruimte in de stad. “We krijgen vaak vragen naar geschikte locaties van ondernemers en starters. Nu kunnen we hen een duidelijk overzicht aanbieden. We kunnen ook vraag en aanbod beter monitoren en het beleid daarop afstemmen”, besluiten de schepen.

BizLocator is een initiatief van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, in samenwerking met de Federatie van vastgoedmakelaars en vastgoedprofessionals (CIB Vlaanderen).