Binnenkort wordt in Leuven een systeem opgestart waarbij bakfietsen gedeeld kunnen worden. Dat bevestigt schepen Mohamed Ridouani (SP.A).

In het Leuvense straatbeeld zie je steeds vaker bakfietsen opduiken. Zelfs verschillende bedrijven doen tegenwoordig hun verplaatsingen in het stadscentrum met een bakfiets, zoals bijvoorbeeld de universiteit en het Medisch Centrum voor Huisartsen.

“In een stad als Leuven is het vaak de handigste manier om iets te vervoeren als het met een gewone fiets niet lukt”, zegt schepen Ridouani. “Maar de kostprijs van een bakfiets is vaak een drempel. Velen willen wel een bakfiets gebruiken, maar niet dagelijks. En dan is de aankoop ervan een grote stap. Daarnaast heeft niet iedereen de ruimte om de bakfiets te stallen.”

Begin 2018

Ridouani kreeg naar eigen zeggen al zeer vaak de vraag om een bakfietsdeelsysteem op te starten vanuit de stad. “Daarom zijn we nu volop bezig met de uitwerking van een deelsysteem, vergelijkbaar met het Cambio-autodeelsysteem. De bakfietsen komen op een aantal locaties in de stad, waar je ze kan uitlenen om bijvoorbeeld grote boodschappen mee te doen. Ook bakfietsdelen met de buren zal mogelijk zijn. We gaan ook samenwerken met de wijkwerking om na te gaan waar er interesse is om zo'n fietsen te plaatsen, zodat het een beetje ‘buurtbakfietsen’ worden.”

De stad zal voorts ook samenwerken met Velo, die voor het onderhoud van de fietsen zal instaan.

“Ons plan is eigenlijk zo goed als rond, we zoeken enkel nog een goed systeem om de bakfietsen te vergrendelen”, zegt Ridouani. “Nog dit najaar moet het systeem op punt staan, zodat we begin 2018 echt van start kunnen gaan met het bakfietsdelen.”

Fietsstad van België

Het hele plan kadert in de ambitie van Leuven om dé fietsstad van België te worden. Recent stelde het stadsbestuur nog een nieuw fietsmobiliteitsplan voor, waarin acties gepland zijn om de veiligheid, maar ook het comfort van fietsers te verbeteren. Zo zullen er bijvoorbeeld ook fietsreparatiezuilen komen in het centrum.

Om zelf het goede voorbeeld te geven, heeft het stadsbestuur een aantal elektrische bakfietsen aangekocht, waarmee het stadspersoneel materiaal kan vervoeren.


(Hannelore Smitz, Het Nieuwsblad)