Op 2 juni werd Leuven door een deskundige jury van de Europese Commissie uitgeroepen tot European Green Leaf 2018. Leuven wordt hiermee beloond voor haar inspanningen op het vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit. De prestigieuze prijs werd na een pittige strijd uitgereikt aan Leuven en Växjö. 

“Dit is een memorabel moment voor onze stad en Leuven 2030”, zegt Mohamed Ridouani. “De award is een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar. Door onze unieke samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen kunnen we keihard werken aan de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken. Dat we deze prijs winnen, bewijst dat we goed bezig zijn. Ik wil iedereen bedanken die hieraan meewerkt. Het is ook een stimulans om gedurfde keuzes te blijven nemen. De European Green Leaf zet Leuven nog steviger op de internationale kaart en opent de deuren naar samenwerking met andere steden.”

"Ik ben zeer blij dat Leuven samen met Växjö de European Green Leaf Award in ontvangst kan nemen.  In deze onzekere tijden, zoals de uitstap van de VS uit het Klimaatakkoord opnieuw illustreert, geeft dit een duidelijk signaal aan Europa en de rest van de wereld. “We zijn gelukkig niet de enige stad die zich inspant voor een duurzame, klimaatneutrale toekomst. De maatregelen die wij treffen zijn van gelijkaardige aard als die van Växjö”, aldus Mohamed Ridouani.