Anderhalf jaar geleden startten stad Leuven en sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal in samenwerking met Vlario en Clean Energy Invest, een uniek project in België, waarbij energie wordt onttrokken uit rioleringswater. Het project werd opgestart in een appartementsgebouw met 93 wooneenheden van Dijledal in de Van Waeyenberghlaan.

Rioolwater is een energiebron met heel wat potentieel. Rioleringen liggen namelijk overal. Rioolwater is behoorlijk warm: 12 graden in de winter, 20 tot 25 graden in de zomer. “Maar tot nog toe ging die warmte verloren. Het spoelde letterlijk weg. Daarom gingen we twee jaar geleden op zoek naar een manier om de warmte uit het rioolwater te halen en er huizen mee te verwarmen”, zeggen schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani en Dijledal-voorzitter Fons Laeremans.

Het gebouw aan de Van Waeyenberghlaan was ideaal gelegen voor het proefproject, door de nabijheid van Gasthuisberg dat voldoende rioolwater aanlevert en de aanwezigheid van een centrale stookkamer in het gebouw. Vlario en Clean Energy Invest onderzochten de haalbaarheid en realiseerden dit allereerste pilootproject in Vlaanderen. Anderhalf jaar later kunnen de partners een positief resultaat voorleggen. “De energiefactuur is met 40 procent gedaald, een gemiddelde besparing van 850 euro per jaar per huurder”, zegt Laeremans. Een belangrijke voorwaarde om met het project te starten, was dat de bewoners gebruik konden maken van een sociaal energietarief. Door subsidies van de stad kon aan die voorwaarde voldaan worden.

Ook op vlak van uitstoot zijn de resultaten gunstig. “Ruim twee derde van de warmtevraag kan duurzaam aangeleverd worden uit rioolwarmte”, zegt Ridouani. “Daardoor stoot het appartementsgebouw 50 procent minder CO² uit. De bewoners hebben ook veel minder fossiele brandstoffen nodig. 92.000 liter stookolie werd geëlimineerd en vervangen door een groene warmtepomp en een veel kleinere hoeveelheid aardgas. Dat betekent natuurlijk ook een belangrijke vermindering aan uitstoot van fijn stof. Dat draagt allemaal bij tot onze ambitie om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken. De stad onderzoekt verdere mogelijkheden voor uitbreiding van het project in de toekomst. Daarvoor zal een consortium worden opgezet met private spelers op de markt.”

Ook op andere vlakken maakte Dijledal werk van energiebesparende renovaties. In 2011 besliste de Vlaamse Regering immers dat er tegen 2020 geen woningen meer mogen zijn met enkele beglazing, zonder dakisolatie of met weinig energiezuinige verwarmingsystemen. “Vandaag voldoet het patrimonium van Dijledal grotendeels aan deze doelstelling en behoort bij de besten in de sector”, zegt Laeremans.

Dijledal bezit 3.042 woningen en appartementen. “Daarvan voldoet 85 procent aan de voorwaarden die Vlaanderen heeft opgelegd”, alsnog Laeremans. Dijledal plant de komende jaren een aantal (totale) renovaties of vervangingswerken in, waardoor ook de resterende 15 procent van hun patrimonium voor 2020 zal voldoen aan de energiebesparende doelstellingen.