De Leuvense binnenstad zal op zondag 30 augustus voor het 7de jaar op rij grotendeels autovrij zijn. “We willen de Leuvenaars de positieve effecten van een autoluwe binnenstad laten ervaren, want we gaan stapsgewijs verder met het autoluw maken van de historische binnenstad”, aldus schepen van Milieu Mohamed Ridouani (sp.a).

Leuven Autovrij is een initiatief van de stad Leuven en wordt gesteund door de vzw Mobiel 21. Zoals elk jaar lanceerde het stadsbestuur een oproep aan organisaties om in de autovrije binnenstad initiatieven te nemen. De teller van het aantal projecten staat momenteel al op 57. Opvallendst is dat het centraal gelegen Rector De Somerplein die dag omgetoverd zal worden in een gigantische picknickweide. Iedereen is er welkom met zijn picknickdeken en -mand.

Diverse initiatieven die dag hebben iets te maken met alternatieven voor het autogebruik om zich te verplaatsen. Zo bevat het programma een tweedehandsfietsenmarkt, een stadswandeling “Ons Leuven”, skate- en skeelerdemonstraties, een “rollatortreffen”, kunnen stepperbikes en elektrische fietsen uitgetest worden, is er een loopfietsenparcours, een mini-autodeelsalon, rijdt de toeristische Zonnetrein uit… Er zijn nog tal van andere activiteiten gepland zoals danssessies en Afrikaanse straatspelen.

 

© 2015 Belga