De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen. De verwarming wordt weer opgezet, een ideaal moment om eens stil te staan bij het energieverbruik. “Zestig procent van de Leuvense CO2-uitstoot komt van gebouwen,” zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Hoe lager het energieverbruik, hoe beter voor onze uitstoot. Ook voor de portemonnee. Al is het niet altijd gemakkelijk om te weten wat je het best doet om je energiefactuur naar beneden te krijgen. Daarom willen we zoveel mogelijk gratis ondersteuning aan de Leuvenaars bieden.”

Sinds kort kunnen inwoners van Leuven voor die ondersteuning terecht bij de Leuvense Energiecoach, elke maandag (9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur) en elke donderdag (van 12.00 tot 20.00 uur) in het stadskantoor. De Energiecoach bekijkt samen met de Leuvenaar welke initiatieven genomen kunnen worden, afhankelijk van het budget en de ambities. “Dat kan gaan van energiebesparende tips zoals radiatorfolie hangen of lampen vervangen tot een meer ingrijpende renovatie”, zegt Ridouani. “Je zou ervan verschieten hoeveel je kan besparen op je factuur met enkele kleine ingrepen.” De Energiecoach wijst ook de weg naar de bestaande premies en belastingvoordelen.

 In een tweede stap kunnen mensen die duurzaam willen bouwen of renoveren terecht bij Dialoog vzw, voor gratis duurzaam bouwadvies. Dan komt iemand aan huis langs om op maat advies te geven over de mogelijkheden. Eens beslist welke renovaties men wil, komt de renovatiebegeleider aan bod. Hij begeleidt de Leuvenaars bij de contacten met een aannemer, zodat zij hun wensen volledig en duidelijk kunnen overbrengen. Hij kan ook ondersteunen bij het vergelijken van offertes, geeft advies bij praktische zaken, en begeleidt hen tijdens de eigenlijke werken. “Het hele proces wordt opgevolgd door onze Energiecoach”, zegt Ridouani. “Hij gaat na of alles vlot verloopt, of er nog bijkomende ondersteuning nodig is en of alle premies tijdig worden aangevraagd. De Leuvenaars kunnen altijd bij hem terecht.”

Collectief renoveren
Leuven maakt ook werk van collectieve wijkrenovaties, zoals in het Bavenhof. Daar werden de huizen gescreend door energie-experts om te kijken welke ingrepen er nodig waren om het huis te verduurzamen. De inwoners konden daarna intekenen op een kant-en-klaar aanbod. “We willen nu ook inwoners die zelf in groep hun woningen duurzaam willen verbouwen zoveel mogelijk ontzorgen”, zegt Ridouani. “Zij kunnen ook terecht bij de Energiecoach voor advies en begeleiding om te bekijken hoe er maximaal geprofiteerd kan worden van het schaalvoordeel.” Bovendien wordt vanaf 2017 de renovatiebegeleider voor groepen van minstens tien woningen in één wijk terugbetaald via de Burenpremie. Als minstens tien woningen in één straat of wijk duurzaam gerenoveerd worden, is er een bijkomend budget tot 400 euro per woning voor de ondersteuning van de renovatiebegeleider.

Cursussen en informatieavonden
Voor Leuvenaars die zelf aan de slag willen, of op zoek zijn naar informatie om energie te besparen, organiseren de Stad en verschillende partners een aantal informatieavonden en cursussen dit najaar. Het volledige aanbod is te vinden op www.leuven.be/energiecoach.

sessie
datum
Locatie
inschrijving
kostprijs
Energiefit-sessie voor snelle energiebesparing
donderdag 10 november om 20u
Romaanse Poort - A.06
 Brusselsestraat 63
www.eandis.be/energiefit
gratis
Thematour duurzaam renoveren in de stad (volzet)
Vrijdag 11 november
 van 9u15 tot 13u
Voorkant station
 Martelarenplein
www.dialoog.be
gratis
Isoleren van hellende en platte daken
Donderdag 17 november om 20u
Romaanse Poort - A.06
 Brusselsestraat 63
www.dialoog.be
gratis
Programma van de bouwheer
zaterdag 19 november van 9u tot 17u
Romaanse Poort - A.06
 Brusselsestraat 63
www.dialoog.be
€ 25*
Foto-voltaïsche zonne-installatie, zin en onzin (volzet)
Zaterdag 3 december
 van 10u tot 12u
Jeugdherberg Blauwput
 Martelarenlaan 11A
www.dialoog.be
gratis
Infrax Bouwteam Nieuwbouw
Zaterdag 3 en 10 december van 9u tot 17u
Romaanse Poort - A.06
 Brusselsestraat 63
www.dialoog.be
€ 40*
Infrax Bouwteam Verbouwing
Zaterdag 10 en 17 december van 9u tot 17u
Kop van Kessel-Lo
 Leuvensestraat 18
www.dialoog.be
€ 40*

*Voor deze opleidingen betaalt de stad de helft van het inschrijvingsgeld aan haar inwoners terug. Hiervoor bezorg je een attest, dat je na de opleiding krijgt, aan de energiecoach (energiecoach@leuven.be of Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven t.a.v. Dries Vleugels).