Zelf een app, computerspel, drone of een zonnecel ontwikkelen? In Leuven kunnen kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar vanaf dit schooljaar spelenderwijs proeven van wetenschap en techniek dankzij een uitgebreid aanbod aan STEM-workshops. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Stad Leuven wil alle jongeren de kans geven het plezier en het belang van wetenschap en techniek te ontdekken. Daarom werkte de stad samen met  hogeschool UC Leuven-Limburg, KU Leuven en RVO-Society een betaalbaar aanbod uit. De workshops kunnen zowel tijdens de lesuren en in de naschoolse opvang als in de vrije tijd gevolgd worden. Daardoor worden ze toegankelijk voor iedereen.

Een nieuwe wereld en interesses ontdekken

Zelf experimenteren en al doende vraagstukken oplossen, maakt abstracte vakken als techniek, wiskunde en wetenschappen extra tastbaar, begrijpelijk en boeiend voor jongeren.

“Met deze workshops willen we kinderen enthousiasmeren voor een beroep in een technisch of wetenschappelijk domein. Op een leuke en actieve manier een nieuwe wereld en interesses ontdekken, verruimt de blik van kinderen, wat positief is voor hun ontwikkeling”, vertelt schepen van onderwijs, Mohamed Ridouani.

“Wij vinden het belangrijk om kinderen op een ontspannen manier binnen te leiden in de wereld van techniek en wetenschap”,  vertelt Hugo Meus, coördinator van de academies vanuit de hogeschool UC Leuven-Limburg. “Maar het moet meer dan leuk zijn. Onze ‘WIST’ – visie vertelt het dan ook zonder omwegen - Wetenschap in samenwerking met techniek. We willen tegemoet komen aan de intrinsieke nieuwsgierigheid van kinderen naar het waarom van de dingen. Hun onderzoekende en probleemoplossende ik wensen we te stimuleren zodat onze opkomende jeugd probleemoplossende denkers worden. Dat is wat de toekomst nodig heeft.”

“STEM Universiteit KU Leuven wil sterk inzetten op enthousiasmeren van, maar gelijktijdig ook op talentdetectie bij de deelnemers. De sessies worden daarom inhoudelijk voorbereid en ter plaatse begeleid door onderzoekers en/of professoren van de universiteit of partners. Op deze manier staat STEM Universiteit KU Leuven garant voor workshops van zeer hoge kwaliteit”, vult Lothe Ramaekers van de STEM Universiteit aan.

Tijdens de lesuren

Zowel UC Leuven-Limburg als KU Leuven ontwikkelden daarom een divers aanbod aan lessen, lespakketten, bezoeken voor leerlingen of navormingen voor leerkrachten in het basis- en secundair onderwijs.

Een forensisch onderzoek op school, een eigen geluidsdetector maken of een eigen systeem bouwen waarbij je ogen een computer aansturen ... Dit zijn maar enkele voorbeelden van  mogelijkheden voor leerlingen uit het secundair onderwijs via www.stemuniversiteit.be van de KU Leuven. De  lessen vinden plaats aan  verschillende wetenschappelijke faculteiten of op school zelf.  In de techniek- en wetenschapsacademie van UCLL in Heverlee kunnen leerlingen Legorobots, regenbooglampjes, vogelhuisjes of elektrische autootjes met riemaandrijving maken. Het volledige aanbod kan je vinden op  www.techniekenwetenschapsacademie.be.

In de naschoolse opvang

De STEM-activiteiten komen ook naar de school tijdens de opvang op school. Scholen kunnen via KinderKuren tal van activiteiten boeken. Zo maken de studenten van hogeschool UC Leuven-Limburg samen met de kinderen een grijparm, een eigen breimachine of een echte handcrème. De onderzoekers van de KU Leuven nemen de kinderen mee op ontdekkingsreis door de kosmos, experimenteren met kleuren en licht of leren de werking van een robotskelet.

In de opvang wordt hier geen meerprijs voor gevraagd. Het gewone opvangtarief wordt gehanteerd. Voor een STEM-activiteit betaal je als ouder dan niet meer dan 1,80 euro per uur.

In de vrije tijd

Ook in hun vrije tijd kunnen kinderen en jongeren aan STEM-activiteiten deelnemen. Elke dinsdag- en donderdagavond en woensdagnamiddag krijgen ze de kans om zich te verdiepen in de fascinerende wereld van de wetenschap. Ze maken kennis met allerlei materialen, gereedschap en technieken en gaan er zelf mee aan de slag. Een begeleider of prof van UCLL of KU Leuven begeleidt steeds de workshop op een van de campussen. Sommige workshops bestaan uit meerdere sessies.

Op www.techniekenwetenschapsacademie.be vind je workshops voor kinderen van vijf tot veertien jaar op Campus Hertogstraat van UCLL. Op www.stemuniversiteit.be staan de  workshops van de KU Leuven voor kinderen van twaalf tot achttien jaar. De meeste van hun activiteiten vinden plaats op Campus Groep T van Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen of in de labo’s van Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Op beide websites kan je ook inschrijven. De prijzen variëren van 3 tot 8 euro per workshop.

Er zijn ook vakantiekampjes of verjaardagsworkshops waar kinderen de kans krijgen een eigen raket te lanceren, een inbraakalarm te maken of op moordonderzoek te gaan. Meer informatie over prijzen en inschrijvingen kan je terugvinden op de website van de techniek- en wetenschapsacademie. Tijdens de herfstvakantie vinden de eerste twee robotkampjes plaats. Snel inschrijven is dus de boodschap.

 

Foto: Rob Stevens