Op het plein voor OPEK aan de Vaartkom in Leuven is vrijdagnamiddag de vijfde Leuvense klimaatweek voorgesteld. Die staat in het teken van mobiliteit en publieke ruimte. De organiserende vzw LKN2030 legt de link naar het naderende circulatieplan dat van Leuven een autoluwe stad moet maken. 

De vzw Leuven Klimaatneutraal 2030 (LKN2030) organiseert van 29 april tot 7 mei de vijfde editie van de Leuvense klimaatweek. Via allerlei activiteiten, lezingen, documentaires en workshops krijgt de bezoeker een beeld van hoe de stad er zou kunnen uitzien over veertien jaar.

Twee belangrijke thema's in de klimaatuitdaging zijn duurzame mobiliteit en publieke ruimte. "Verschillende stadscampings moeten aantonen hoe de publieke ruimte kan worden teruggegeven aan bewoners en gebruikers. Buurten en scholen slaan hiervoor de handen in elkaar", zegt Michèle Jacobs, participatiemedewerkster van LKN2030. "Dit is een eerste stap naar het nieuwe circulatieplan en de autoluwe binnenstad."

De klimaatweek wordt afgesloten met een feest op het vernieuwde en autovrije plein aan de Vaartkom. Dat valt samen met de inhuldiging van dat plein voor de gebouwen van OPEK, het Openbaar Entrepot voor de Kunsten. "Het plein draagt nog geen naam", stelt schepen van Leefmilieu en voorzitter van LKN2030 Mohamed Ridouani (sp.a). "In de volksmond heet het nu al het OPEK-plein." Volgens Ridouani wordt de Vaartkom de hotspot van het nieuwe Leuven. "Dit is het symbool van de nieuwe stedelijkheid, waar duurzaamheid en creativiteit hand in hand gaan."

 

© 2016 Belga