Leuvens meubelontwerper Bram Kerkhofs heeft als enige Vlaming een gerenommeerde 'C'est du Belge'-prijs voor 'Les meilleurs de l'année 2016' gewonnen. Die wordt uitgereikt door de tv-zender RTBF en hem winnen is voor een Vlaming een enorme prestatie.

Al twee jaar reikt de Franstalige zender haar awards uit aan de meest talentvolle Belgen van het jaar in zeven categorieën, gaande van gastronomie tot mode. Per categorie selecteert een jury vier genomineerden, op wie het publiek kan stemmen. Kerkhofs haalde het in de categorie 'Deco-design'.

“Dit is echt een hele eer voor mij”, zegt Bram. “Wallonië heeft een publiek dat heel moeilijk te bereiken is voor mij. Ik was enorm verrast dat ik überhaupt al genomineerd was. Ik werd bovendien genomineerd door Xavier Lust, een man van wie het werk mij toch inspireert. Dat maakte het extra fijn.”

Bram dacht zelf dat hij geen schijn van een kans maakte, maar hij sprak toch zijn eigen netwerk aan om op hem te stemmen. Vorige woensdag was de prijsuitreiking en toen bleek dat hij gewonnen had. “Ik was compleet overrompeld. Dit is echt fantastisch”, zegt hij.

De prijs bestond enkel uit een trofee en bevat geen extra geldprijs. Ook een tentoonstelling behoort niet tot de mogelijkheden, al gaat Bram er toch één proberen te regelen. “Met de erkenning hoop ik me wat meer op de kaart te kunnen zetten en daarmee ook de Leuvense creatieve sector.”

“Leuven is op dat vlak nog niet echt gekend. Moest ik hier geen gezin hebben, zou ik misschien eerder in Brussel gaan werken, waar er in deze sector zeker meer kansen zijn. Maar nu bewijs ik dat het ook vanuit Leuven kan. En de stad is momenteel heel veel stappen in de goede richting aan het zetten op het vlak van ondersteuning van de creatieve sector. Ik hoop dat mijn prijs daar ook bij helpt”, zegt hij.

De SP.A-schepenen Denise Vandevoort en Mohamed Ridouani zijn alvast in de wolken met de prijs en gingen de meubelontwerper dinsdag een bezoek brengen in zijn atelier om hem te feliciteren. “Leuven gonst van het creatief talent, wat Bram bewijst”, zeggen ze. “We zijn trots op al het creatief talent dat Leuven huisvest, zoals productiehuis De Chinezen, reclamebureau Boondoggle, theaterhuis Het Nieuwstedelijk en nog zo vele anderen.”

“Creativiteit is bijzonder belangrijk voor een stad. Het heeft een positieve impact op de levenskwaliteit en de sfeer. Daarom willen we creatieve ondernemers, culturele spelers en kunstenaars maximaal ondersteunen met projecten en samenwerkingen, zoals: Leuven MindGate en Vaartopia.”

Hannelore Smitz ■

Foto: Patrick Vertommen (HLN)