25 ambtenaren en beslissingsnemers uit de Indiase hoofdstad New Delhi reizen de halve wereld rond om in Leuven kennis en inspiratie op te doen. Twee jaar geleden bracht deze delegatie nog een gelijkaardig bezoek aan Singapore, vandaag kiezen ze voor Leuven, om duurzaamheid, onderwijs en innovatie te bestuderen. Leuven deelt haar ervaringen en expertise op het vlak van de nieuwe lesmethodes in onderwijs en ICT, ecologisch en duurzaam onderhoud van het openbaar groen en innovatieve technologie voor slimmere steden.

Vorig jaar trok één van de trekkers achter het India House Leuven, schepen Mohamed Ridouani, naar India.  Hij leidde een missie van Leuven MindGate met toppers uit de medisch-technologische industrie zoals imec, UZ Leuven en Materialise. De Indiase premier Narendra Modi wil namelijk in honderd steden een pilootproject rond ‘Smart Cities’ opstarten, om die later te implementeren in alle Indiase steden, met het oog op leefbaarheid en levenskwaliteit. De succesvolle missie en de contacten van het India House Leuven in New Delhi,  zorgen nu voor een uitwisseling met Indiase ambtenaren en beslissingsnemers.

De hele groep verblijft in Leuven van 22 tot 28 juni en zal grondig kunnen kennismaken met de (toeristische en andere) troeven van Leuven. Op dag één staat een officiële ontvangst en een toeristische kennismaking met Leuven op het programma. Nadien volgt een uniek aangepast programma per doelgroep.

Indiase groendienst
In een leefbare stad, wat ook de baseline is van de Indiase Smart Cities Mission, speelt openbaar groen een belangrijke rol. Tien ambtenaren van de groendienst van New Delhi komen in Leuven bijleren over het ecologisch en duurzaam onderhoud van openbaar groen, met een speciale focus op boomverzorging. Ook de historische dimensie van onze groene stadsplekken krijgt veel aandacht, met een bezoek aan onze kruidtuin, de oudste van het land en Abdij van Park. Verder trekken de Indiërs naar het Kasteel van Gaasbeek en de Nationale Plantentuin in Meise.

Daarnaast is Leuven – als oude universiteitsstad met talloze onderwijsinstellingen –een gedroomde plek om kennis te maken met de best practices in lesgeven, ICT-toepassingen of onderwijsprojecten, zoals de gemeenschapsmoestuin van de Parkabdij.

Ook de Leuvense gerenommeerde onderzoeksinstellingen en bedrijven, zoals imec, Commscope, Option, Hydroscan… krijgen een bezoek, waarbij de focus ligt op Smart Cities.

India House Leuven
India House Leuven werd in oktober 2013 opgericht om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op economisch, cultureel en wetenschappelijk vlak. Het is een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Vlaams-Brabant en verschillende culturele en sociale organisaties.