Gisteravond, donderdag 21 september,  werd al voor de achttiende keer de aftrap gegeven van de Leuvense Klimaatscholen. Ook dit jaar doen de scholen mee aan de uitdaging om een schooljaar lang te werken rond duurzaamheid. “Tegen 2030 willen we klimaatneutraal zijn”, zegt schepen van onderwijs en leefmilieu Mohamed Ridouani. “En dat lukt ons enkel als iedereen meedoet. Ik ben dan ook heel tevreden dat de Leuvense scholen opnieuw zo enthousiast deelnemen.”

Om van Leuven een groene, leefbare en gezonde stad te maken, werken we samen met inwoners, bedrijven, instellingen, organisaties en dus ook scholen. “Een aanpak die werkt,” zegt Ridouani. “En dat heeft ook de Europese Commissie erkend, toen ze enkele maanden geleden Leuven de European Green Leaf Award toekende.”

De scholen die in het project Leuvense Klimaatscholen stappen, ondertekenen een klimaatcharter. Daarmee engageren ze zich om, op hun eigen tempo, mee te werken aan een klimaatneutrale, leefbare stad. De scholen kiezen zelf op welke thema’s ze zich toeleggen. Dat kan gaan over afval, natuur, energie en klimaat, bio-fruit, water of duurzame voeding. De scholen die milieu- en duurzaamheidsinitiatieven opzetten, krijgen daarvoor materiële en financiële steun van de stad Leuven.

Om de scholen te stimuleren biedt de stad  educatieve activiteiten aan.  Zo kunnen de scholen meedingen naar het brevet ‘Klimaatschool van het schooljaar 2017-2018’. Maar ook een kinderraad rond energie en klimaat, een filmfestival, een duurzaamheidsquiz … zijn enkele van de activiteiten die voor de scholen georganiseerd worden.