Op zaterdag 24 en zondag 25 maart trekken Leuvense verenigingen en buurtwerkingen de straat op om zoveel mogelijk zwerfvuil op te rapen. Het is al voor de 20ste keer op rij dat Leuvenaars massaal ten strijde trekken tegen zwerfvuil. Ook het schepencollege steekt de handen uit de mouwen en gaat op zondag 25 maart om 11 uur zwerfvuil rapen in wijk Casablanca.

Zo’n 30 verenigingen en buurtwerkingen ruimen een bepaalde zone op. Vaak is dat de omgeving waar ze zelf gevestigd zijn. De afdeling stadsreiniging haalt nadien het verzamelde zwerfvuil op.  De deelnemers krijgen speciale vuilniszakken, handschoenen, fluovestjes en grijpstokken van OVAM. Bovendien kunnen de verenigingen zo hun kas spijzen, want in ruil voor hun inspanningen krijgen ze een subsidie.

“We willen om te beginnen samen met zoveel mogelijk Leuvenaars onze stad properder maken. Het is heel fijn om te merken dat daarvoor zoveel enthousiasme en inzet is. Daarnaast willen we ook sensibiliseren om zorg te dragen voor het milieu. Want zwerfvuil is niet alleen storend voor het zicht, het zorgt ook voor een verstoring van planten- en dierengemeenschappen en voor milieuverontreiniging”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. 

Voor het eerst nemen de jongeren uit de wijk Casablanca in Kessel-Lo deel aan het officiële opruimweekend. Op 25 maart om 11 uur krijgen ze hierbij hulp van het schepencollege (Prins Regentplein, Kessel-Lo).

De groep jongeren gaat geregeld zwerfvuil opruimen in de buurt en wil dat nu in het kader van het Opruimweekend herhalen. Zo willen ze hun steentje bijdragen aan een aangename wijk.