Levanto startte eerder dit jaar met vijfentwintig werkervaringsplaatsen in Hangar S op het Douaneplein. Gedurende een jaar kunnen werkzoekenden die langer dan twee jaar werkloos zijn daar een beroep leren in de logistiek of de professionele schoonmaak.

De kennis van Levanto wordt ook ingezet voor de begeleiding van mensen die werkervaring opdoen bij andere organisaties zoals zorgcentra en gemeentebesturen.

De Provincie Antwerpen en Stad Mechelen, dat sinds enkele maanden met succes samenwerkt met het sociale economiebedrijf, gaan in 2010 mee in het project investeren. "In Mechelen willen we nog meer inzetten op de tewerkstellingsmogelijkheden voor kansengroepen", zegt schepen van Werk en Economie Caroline Gennez. "Helaas groeit die groep mensen door de crisis nog steeds aan, waardoor de uitbouw van de sociale economie broodnodig is. Door de uitbreiding van Levanto kunnen we meer mensen aan het werk krijgen die niet in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen en beantwoorden we aan de noden die vandaag niet door de arbeidsmarkt ingevuld worden. De sociale economie is een volwaardig deel van de hele economie."

Ook het provinciebestuur juicht de schaalvergroting van de sociale economie toe. "Wanneer Levanto haar ervaring in Mechelen ter beschikking stelt en samen met anderen haar werkterrein uitbreidt, dan biedt dit meer kansen voor meer mensen om opnieuw op de arbeidsmarkt actief te worden", zegt Marc Wellens van het provinciebestuur. Voor de aanpassingswerkzaamheden wordt 90.000 euro voorzien, naar de verdere inrichting van het gebouw gaat een bedrag van 50.000 euro.