Vanaf 26 maart 2018 kunnen LGBT+ organisaties zich laten erkennen en subsidiëren door de Stad Gent. Afhankelijk van het aantal activiteiten dat een vereniging organiseert, bedraagt de jaarlijkse subsidie 300 of 500 euro. De Stad Gent wil daarmee holebi’s en transgenders in de stad steunen en haar waardering tonen voor de inzet van LGBT+ organisaties.

Om in aanmerking te komen moeten verenigingen een sociaal-culturele werking hebben en als hoofddoel focussen op de LGBT+ gemeenschap. Erkenning biedt voordelen, zoals voordelig gebruik kunnen maken van stadslocaties en -materialen. Organisaties die jaarlijks minstens twee activiteiten organiseren kunnen rekenen op een subsidie van 300 euro, vanaf vier activiteiten per jaar gaat het om een ondersteuning van 500 euro.

"Iedereen hoort thuis in Gent, en dat moeten we ook laten zien. De Stad Gent moet haar pioniersrol op vlak van Gelijke Kansen blijven spelen. Daarbinnen zijn genderidentiteit en seksuele oriëntatie belangrijke thema’s", zegt schepen van Gelijke Kansen. "Door LGBT+ verenigingen rechtstreeks te ondersteunen, hopen we het middenveld verder te versterken."

Matthias Siau, voorzitter koepelvereniging Casa Rosa, is tevreden. "Deze erkenning toont de waardering die de Stad Gent heeft voor de inzet van vrijwilligers en het welzijn van holebi's en transgenders in de stad. Voor de verenigingen betekent dit dat zij hun werking nog sterker kunnen maken met deze morele en financiële ondersteuning. Het is ook symbolisch belangrijk, als erkenning van LGBT+ personen in onze stad."

De reglementering is een actie uit het stedelijk Regenboogactieplan 2017-18. Dat plan bundelt 26 acties die samen vorm geven aan het holebi- en transgenderbeleid van de Stad Gent.

Een erkenning is drie jaar geldig, een werkingssubsidie moet je jaarlijks aanvragen. Dat kan vanaf 26 maart 2018 via een papieren of onlineformulier bij de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen. Alle informatie en de formulieren zijn te vinden op de stadswebsite. Tik in de zoekbalk ‘LGBT+’.