De vierde editie van Lichtfestival Gent wordt uitgebreid met een extra dag en zal plaatsvinden van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2018. Ook de route wordt aangepast en zal naast het historisch centrum en het kunstenkwartier ook een stuk industriële geschiedenis van Gent belichten. Daarnaast wil Lichtfestival Gent ook een podium bieden aan aankomend talent. Hiervoor wordt in samenwerking met Nerdlab en de Cultuurdienst – CIRCA een wedstrijd videomapping georganiseerd tijdens Bring Your Own Beamer (BYOB) op vrijdag 28 oktober 2016 in KERK, Gentbrugge.

Aangepaste data en een nieuw aanvangsuur

Lichtfestival Gent bracht in 2015 640.000 mensen naar de stad. We hebben de editie van 2015 grondig geëvalueerd en zijn met de betrokken stadsdiensten op zoek gegaan naar manieren om het evenement bij te sturen en te verbeteren.

Lichtfestival Gent begint voortaan om 19 uur in plaats van om 18 uur. Behalve op zondag beginnen we wel om 18 uur voor de gezinnen met kinderen. Op die manier kunnen bewoners na de werkdag hun huis bereiken, kunnen mensen die in het centrum werken de stad nog vlot verlaten en wordt het festival ook beter bereikbaar voor bezoekers. Dit zorgt ervoor dat de leefbaarheid van onze stad gewaarborgd blijft. Er komt ook een extra dag bij. Het festival zal vanaf nu starten op woensdag in plaats van op donderdag. Met deze maatregel hopen we het publiek wat meer te kunnen spreiden en Gentenaren een extra kans te geven het festival op de minder drukke woensdag- en donderdagavond te bezoeken. Bezoekers van buiten de stad zijn meer geneigd om in het weekend te komen, wat voor grote drukte kan zorgen.

Nieuwe route

In 2011 en 2012 liep het parcours van Lichtfestival Gent vooral door het historisch centrum, in 2015 kwam daar het kunstenkwartier bij. In 2018 zullen we naast het kunstenkwartier met vele universiteitsgebouwen en het historisch centrum met boeiende cultuur-historische architectuur, ook een stadsdeel in de route opnemen dat het industriële verleden van Gent belicht. Het parcours zal dus van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zondernaampark lopen. Het parcours wordt tijdens de dagen van het festival volledig verkeersvrij gemaakt, maar uiteraard komen er gepaste maatregelen voor alle bewoners op en langs het parcours.

Na drie edities met de witte schakelaar als blikvanger, pakt het Lichtfestival Gent voor de vierde editie uit met een gloednieuw campagnebeeld. Een fonkelende skyline met enkele Gentse iconische gebouwen langs het parcours: De Krook, de Boekentoren, de Sint-Niklaaskerk, de Stadshal, het belfort en de Sint-Baafskathedraal. Het ontwerp werd volledig intern ontwikkeld door de Dienst Communicatie van de Stad Gent.

Selectie aankomend talent met wedstrijd videomapping op Bring Your Own Beamer

Op vrijdag 28 oktober 2016 strijkt Bring Your Own Beamer (BYOB) voor de tweede keer neer in KERK in Gentbrugge. Er worden 100 projectieoppervlakken voorzien op muren, zuilen en plafonds. Deze plaatsen worden ingevuld door beginnende makers, semi-professionele VJ’s en fulltime videokunstenaars. Samen bouwen ze een tijdelijke expositie van licht. Fotografie, video, live coding, (interactieve) installaties en 3D mapping zorgen voor grootse projecties maar ook intieme werken en ware lichtgraffiti. BYOB is een internationaal kunstconcept waarbij kunstenaars gewapend met beeld en beamer een locatie voor één avond helemaal overnemen. Organisator Nerdlab werkt hiervoor samen met de Cultuurdienst - CIRCA en voor de editie 2016 ook met Lichtfestival Gent.

Lichtfestival Gent wil in samenwerking met de Cultuurdienst - CIRCA en Nerdlab aankomend talent een podium bieden en naast gevestigde waarden ook een broedplaats zijn voor creatieve ontwikkeling en investeren in voortrajecten met jonge makers. De makers die op BYOB hun werk tonen, kunnen een plek op het Lichtfestival veroveren. Deelnemers aan de videomapping wedstrijd kunnen hun digitale kunsten loslaten in KERK, een jury van experten kiest een winnaar die zijn of haar werk op het Lichtfestival in 2018 mag tonen.