Op dinsdag 8 november werd het lichtkunstwerk Blauwe Vogels ingehuldigd aan de Predikherenlei. Het kunstwerk zal deel uitmaken van de vaste monumentenverlichting van de Stad Gent.Blauwe Vogels of Les oiseaux de Mr. Maeterlinck is gecreëerd door de Franse ontwerpstudio Pitaya. Het werk is geïnspireerd op het beroemde sprookje L'Oiseau Bleu van Gentse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, over de zoektocht naar geluk gesymboliseerd door een blauwe vogel.

Het kunstwerk was eerder al één van de hoogtepunten op Lichtfestival Gent in 2012. Eenvoudige blauwe vogels in strakke lijnen als van origami streken toen geruisloos en met een minimum aan energieverbruik neer op de takken van de boom aan de Predikherenlei. Een prachtige locatie midden in het centrum, waar het lichtkunstwerk nog meer kracht kreeg door zijn weerspiegeling in de Leie.

Blauwe Vogels is inmiddels definitief aangekocht door de Stad Gent en opnieuw geïnstalleerd in dezelfde boom. Het werk zal elke avond van zonsondergang tot middernacht te bewonderen zijn als vast onderdeel van de monumentenverlichting.