Fietsdiefstallen blijven een plaag in Brussel. Iedereen kent wel iemand van wie de fiets gestolen is of is misschien zelf het slachtoffer van een fietsdief. Het groot aantal fietsdiefstallen kan een reden zijn voor mensen om minder de fiets te gebruiken. 

Jef Van Damme: "Ik vind het dan ook een goed initiatief van  Minister van Mobiliteit Pascal Smet om lokfietsen in te zetten in de strijd tegen fietsdiefstal. Uit cijfers van de universiteit van het Nederlandse Tilburg blijkt dat het aantal diefstallen er op een jaar tijd met 40% gedaald is sinds er lokfietsen worden ingezet. De maatregel heeft ook effect op lange termijn."

In de commissie infrastructuur heeft Jef Van Damme de minister hierover ondervraagd. Hij wil ondermeer weten of er al cijfers bekend zijn voor Brussel.

Pascal Smet: "Het gaat om een proefproject in de politiezones Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) en Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe. Andere politiezones zijn uitgenodigd om te volgen. Voorlopig is het nog te vroeg om definitieve cijfers te geven."

De lokfietsen kunnen via een GPS-systeem getraceerd worden. Als zo’n fiets gestolen wordt, kan de politie de fiets dus terugvinden en de dieven aanhouden. Momenteel heeft de politie zes lokfietsen ter beschikking van verschillende types. Binnenkort komen daar ook plooifietsen bij. De fietsen zijn afkomstig uit het depot van gevonden fietsen. Er zijn ook negen tracers beschikbaar, die kan de politie gebruiken op andere fietsen.

Naast de lokfietsen komen er binnenkort ook extra fietsboxen, dat zijn beveiligde parkings voor fietsen. Er wordt  ook een online platform opgericht waar eigenaars hun fiets kunnen registreren. Op die website kunnen eigenaars ook diefstallen melden. De website wordt volgend jaar gelanceerd.

Foto: ©Arts1984