Afgelopen jaar trokken 3 jongeren naar het buitenland, met steun van de stad. Christophe Huygen (23) reisde naar Dakar in Senegal. Hij liep er stage in het ViaVia-Café en zette zich in voor het milieu door ter plaatse een microtuin te bouwen voor het café en de lokale bevolking. Elisa Molenberghs (20) reisde afgelopen jaar door Thailand en Australië. In Thailand deed ze vrijwilligerswerk in een school met een weeshuis. Daarna stak ze vrijwillig de handen uit de mouwen in het Territory Wildlife Park. Lynn Hillary (23) trok naar Chengdu in China om er deel te nemen aan het project ‘Generation Under Construction’ waarbij jongeren uit verschillende landen en culturen samen discussiëren over onderwerpen die belangrijk zijn voor de hele wereld, in dit geval onderwijs, gezondheid en cultuur.

"In ruil voor de subsidie verwachten we een tegenprestatie van de jongeren in de vorm van een vorming, een lezing of bijvoorbeeld een informatiepakket voor het Huis van de Wereld,” zegt schepen Verduyckt. “Zo hebben de andere Lommelse jongeren ook iets aan hun ervaring.”

Millennuimdoelstellingen

De Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties gaan over de strijd tegen honger en armoede, een universele basiseducatie, het voorkomen van kinder- en moedersterfte, het uitroeien van AIDS, malaria en andere ziekten. Ook milieubescherming, schoon drinkwater en een wereldwijde ontwikkelingssamenwerking zijn erg belangrijke doelen van de VN. Het is de bedoeling dat de jongeren rond één van deze thema's werken.

Voor de uitwisselingssubsidies is jaarlijks een budget van 2.000 euro voorzien in de stadsbegroting.