Hou je van tuinieren en planten? Vind je het in stand houden van de natuur belangrijk? Dan kan je vanaf nu terecht in de Lommelse zadenbibliotheek. “Je vindt er geen boeken, maar zaden die je kan meenemen”, zegt schepen van cultuur en milieu Kris Verduyckt. “We hebben een kleine aparte afdeling ingericht binnen de ‘gewone’ bib. Daar kan je gratis zaden halen en geoogste zaden schenken. Op deze manier willen we een netwerk uitbouwen van tuinders die hun kennis en plantenzaden met elkaar delen.”

Hoe werkt het?
De zadenbib biedt een collectie verpakkingen met zaadjes van bloemen, groenten en kruiden van gulle schenkers. Die worden helemaal gratis ter beschikking gesteld. “De zadenbib werkt volgens het principe ‘geven en nemen’,” zegt Kris Verduyckt. “Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden. Je kunt de omslag van het zadenzakje gebruiken om informatie in te vullen over je zaden. Breng de geoogste zaden (in het zadenzakje of envelop) terug naar de zadenbibliotheek. Op die manier houden we de collectie in stand en breiden we ze hopelijk nog uit. Alles is gebaseerd op vertrouwen, ook op het feit dat iedereen die meedoet op biologische wijze teelt en dus geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.”

De zadenbib kwam tot stand na een brainstormsessie met een groep enthousiaste bibliotheekgebruikers en in samenwerking met de zadenbib Noord-Limburg. Zij organiseren op dinsdag 21 maart om 19.30 uur ook een infoavond met uitleg over ontstaan en werking van de zadenbib en over het telen van zaden.