Recreatief lopen in Brussel zit in de lift. Het aantal lopers in het straatbeeld neemt toe, alsook het aantal loopevenementen: 10 km van ULB, Brussels Urban Trail, Colorrun,… Jef Van Damme lanceerde de Brussels Canal Run. Lopen vraagt weinig omkadering, maar met een duwtje in de rug van de overheid loopt het nog lekkerder.

Recreatief lopen is gezond. Regelmatige lopers hebben minder last van welvaartsziekten zoals aandoeningen van hart- en bloedvaten of obesitas. Bewegen helpt zelfs tegen depressies. Dus het loont de moeite als overheid mensen aanmoedigen om te lopen.

Bovendien heeft een loper relatief weinig uitrusting nodig: een goed paar loopschoenen en sportkledij volstaat. Er moet vooral plek zijn om comfortabel te lopen.

Ruim baan
Jef Van Damme heeft  een ‘joggingplan’ klaar. Wat staat er zoal in? Een rist voorstellen om lopen aangenamer te maken : bijkomende looproutes door het wegwerken van hindernissen, oversteekplaatsen te beveiligen, publieke ruimte en de publieke groenvoorziening inrichten ; looproutes duidelijk bewegwijzeren ; bijkomende voorzieningen installeren zoals publiek toegankelijke toiletten, drinkfonteinen, sportinfrastructuur met douches en/of lockers, … En uiteindelijk ook erover communiceren: lopers gidsen en warm maken om te lopen.

De bonus? Al deze ruimtelijke aanpassingen zijn ook in het voordeel van wie zich te voet of met de fiets verplaatst in de stad. En ook dat moeten we aanmoedigen in Brussel.

Foto: Urban trail 2015 (©Reporters)