De gemeente Lummen pakt bij de afsluiting van Lummen kermis in augustus uit met een Limburgse primeur. “Tijdens het jaarlijkse kermisvuurwerk zullen voor het eerst enkel geluidsarme pijlen worden afgeschoten. Daarmee willen we ervoor zorgen dat ook de vele huisdiereneigenaars in onze gemeente met een gerust hart kunnen genieten”, vertelt schepen van Dierenwelzijn Mario Vrancken (sp.a).

 Op 17 augustus, de laatste dag van Lummen Kermis, nodigt de gemeente Lummen iedereen uit voor een vuurwerkshow op de voetbalterreinen van Lummen VV.  Om de veiligheid van huisdieren te beschermen, kiest het gemeentebestuur voor het eerst voor geluidsarm vuurwerk van de Lummense firma T&T Fireworks.

 Het geluidsarme vuurwerk biedt een even feestelijk schouwspel, maar knalt veel minder hard voor de dieren, waardoor heel wat dierenleed kan vermeden worden. Van zodra de vuurpijl uiteenspat, wordt de ontlading gedempt en krijg je ‘stil vuurwerk’. Een hele geruststelling voor de vele huisdierenbezitters in onze gemeente. Een geluidsarme pijl kost bovendien ongeveer evenveel als de knallende versie

“Gewoon vuurwerk jaagt honden, paarden en andere huisdieren schrik aan. Regelmatig hoor je verhalen van huisdieren die weglopen of een hartaanval krijgen, omdat zij opgeschrikt worden door de luide knallen, die typisch zijn bij het klassieke vuurwerk. Dat willen we vermijden. Daarom gebruiken we dit jaar geluidsarm vuurwerk. Geen harde knallen meer dus die dieren de stuipen op het lijf jagen”, aldus schepen van dierenwelzijn Mario Vrancken. 

 Wil je als privépersoon vuurwerk afsteken in  Lummen, -dit kan enkel op oudejaarsavond vanaf 23h tot nieuwjaarsdag 1.00h. -dan heb je een vergunning nodig. Zonder vergunning mag je zelf geen vuurwerk afsteken. Dat is al langer zo.

“Dat helpt ook voorkomen dat dieren opgeschrikt worden door onverwacht vuurwerk, maar de belangrijkste reden van het vuurwerkverbod voor privépersonen is toch de algemene veiligheid van iedereen. Trouwens, er gaat niks boven samen genieten van het geluidsarme vuurwerk door het gemeentebestuur bij de kermis”, besluit schepen Mario Vrancken.