Pas op 1 mei in plaats van op 1 april zal het verhoogde standaard minimumtarief in de kinderopvang opgetrokken worden tot 5 euro. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen donderdag bekend.

"Dat is meer dan een verdrievoudiging”, rekent Freya Van den Bossche uit. “Vandeurzen rekent zo op 5,5 miljoen euro extra inkomsten. Een bedrag dat hij volledig wil laten betalen door de laagste inkomens."

Dat de laagste inkomens via het OCMW nog steeds het verlaagde tarief van 1,56 euro kunnen aanvragen, is voor Van den Bossche een pleister op een houten been. "Dat is een omslachtige procedure, waarbij het recht op een verlaagd tarief niet meer automatisch toegekend zal worden maar individueel moet aangevraagd worden. Die procedure leidt tot een grote werklast bij OCMW's die nu al overbevraagd zijn. Bovendien zullen veel mensen die recht hebben op een lager tarief, het nooit toegekend krijgen. Net zij die het het meest nodig hebben, vinden vaak het moeilijkst de weg doorheen zo'n procedureel bos."

Voor Van den Bossche is het dan ook duidelijk: “In plaats van het verhoogde minimumtarief uit te stellen, zou de minister het beter volledig afschaffen.”